niedziela, 23 kwietnia 2023

Sałatka z grillowanymi szparagami i szpinakiem.


 Sałatka z grillowanymi szparagami, kurczakiem i szpinakiem.

Lekka,smaczna i szybka w przygotowaniu.

Polecam.


Składniki na 1 porcję:

Szpinak 50g

Szparagi 4 sztuki

Pomidorki koktajlowe 6 sztuk

Udo z kurczaka 100g

Sól i pieprz do smaku

Oliwa z oliwek

Ulubione przyprawy

Oregano


Przygotowanie:

Z mięsa usuwamy kość, doprawiamy do smaku

(sól, pieprz,rozmaryn).

Polewamy oliwą i odkładamy na bok.

Szpinak wyjmujemy na talerz.

Pomidorki kroimy na pół.

Oliwę mieszamy z oregano, solą i pieprzem.

Szparagi umyć i wysuszyć, odłamać im zdrewniałe końcówki.

Na grillu ułoży mięso oraz szparagi.

Szparagi zdejmujemy z grilla po 5-6 minutach.

Mięso grillujemy dłużej.

Po upieczeniu mięso ściągamy z grilla i odkładamy na bok.

Na szpinaku układamy pomidorki,pokrojone w kostkę mięso i pokrojone w 3-4 cm kawałki szparagi .

Wszystko polewamy sosem.

Smacznego.

Ja użyłam grilla elektrycznego.


Sałatka z mozzarellą i szpinakiem.


 Sałatka z mozzarellą i szpinakiem.


Składniki:

Pomidor 120g

Mozzarella 75g

Szpinak 50g

Oliwa 15g

Oregano 1g

Sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

Pomidor myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę

(ja używam pomidorków koktajlowych).

Mozzarella wyjmujemy z wody, kroimy w kostkę.

Na talerz przekładamy szpinak, dodajemy resztę składników.

Oliwę mieszamy z przyprawami, polewamy tak przygotowanym sosem sałatkę.

Smacznego.

Sałatka z pomidorów i kiełków rzodkiewki.


 Sałatka z pomidorów i kiełków rzodkiewki.

Pasuje idealnie do pieczonego pstrąga i grillowanej cukini.

Składniki:

Pomidorki koktajlowe 120g

Kiełki rzodkiewki 24g

Oliwa z oliwek 10g

Pestki dyni 10g

Sok z cytryny 6g

Rozmaryn 4 g 

Sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

Sok z cytryny wymieszać z oliwą i rozmarynem.

Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na pół.

Przekładamy do miski,dodajemy resztę składników.

Doprawiamy do smaku,mieszamy i gotowe.

Smacznego.



Przepis na pstrąga ⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️

http://kasiapichci.blogspot.com/2017/05/pstrag-z-piekarnika.html?m=1


wtorek, 18 kwietnia 2023

Sałatka z grillowaną cukinią.


Szybka sałatka z grillowaną cukinią,
serem feta i pomidorami koktajlowymi.

Składniki na jedną porcję:

Cukinia 300g
Pomidorki koktajlowe 100g
Ser feta 100g
Oliwa 10g (1 łyżka)
Sól himalajska i pieprz kolorowy do smaku
Kiełki rzodkiewki do dekoracji

Przygotowanie:
Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki.
Następnie grillujemy ją na patelni
(u mnie grill elektryczny)
Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na pół.
Ser feta wyjmujemy z opakowania i kroimy w kostkę.
Na talerzu układamy porcję cukini, następnie pomidory i ser.
Wszystko doprawiamy do smaku, polewamy oliwą i dekorujemy kiełkami.
Smacznego.

niedziela, 16 kwietnia 2023

Smażona botwinka


Smażona botwinka z jajkiem sadzonym i makaronem.

Niby dziwne połączenie a danie naprawdę smaczne.

Czasami proste składniki potrafią zaskoczyć.

Dla mnie danie na 5+ .

Polecam.


Składniki:

Pęczek botwinki bez buraków

Średniej wielkości cebula

1-2 ząbki czosnku

Sól, pieprz, kurkuma do smaku

(można użyć swoich ulubionych przypraw)

Masło 


Przygotowanie:

Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło.

Następnie dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.

Wszystko chwilę smażymy.

Liście botwinki myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Dodajemy do cebuli, doprawiamy według uznania i smażymy.

Gdy warzywa są już miękkie,za pomocą łyżki przesuwamy je na bok patelni.

Na patelnię wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem.

Smażymy pod przykryciem do momentu aż jajka się zetną.

Podajemy z ulubionymi dodatkami

(makaron ryżowy z czarnym sezamem).

Smacznego.


Ja się zakochałam w tym smaku, może i wam będzie smakować 😉.





sobota, 15 kwietnia 2023

Omlet z sosem jogurtowy.


Szybki omlet z sosem jogurtowym.

Składniki na 1 porcję:

Jajka 3 sztuki

Ogórek zielony 80 g 

Rzodkiewki 60 g 

Jogurt naturalny 40 g 

Kiełki rzodkiewki według uznania

Olej rzepakowy 10 g 

Sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:

Jajka wbijamy do miski, mieszamy i smażymy omlet na rozgrzanej patelni.

Po usmażeniu zwijamy na 3 części, przekładamy na talerz.

Ogórek myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce.

Tak samo robimy z rzodkiewkami.

Do miski dodajemy resztę składników (oprócz kiełek), doprawiamy, mieszamy i gotowe.

Na upieczony wcześniej omlet, układamy porcję sosu.

Górę omletu posypujemy kiełkami.

Smacznego.



poniedziałek, 10 kwietnia 2023

Kasza pęczak z indykiem i fasolką szparagową.


 Kasza pęczak z indykiem i fasolką szparagową.

Składniki na 1 porcję:

Fasola szparagowa 150g

Mięso z piersi indyka 100g

Kasza pęczak 60g

Pomidor 30g (mogą być suszone)

Sól, pieprz, czerwona papryka do smaku.

Oliwa z oliwek

Mała cebula

Ząbek czosnku 

Pietruszka zielona




Przygotowanie:

Kaszę ugotować na miękko.

Mięso poddusić na patelni razem z cebulą i czosnkiem.

Przełożyć do kaszy.

Dodać ugotowaną fasolkę, pomidor i przypraw.

Wszystko dokładnie wymieszać.

Smacznego.

Sałatka makaronowa z brokułami.


 Sałatka makaronowa z brokułami.

Prosta, szynka w przypadku,no i smaczna 😉.


Składniki na jedną dużą porcję:

Brokuł 250g

Oliwa z oliwek 10g

Suszone pomidory 21g

Makaron penne pełnoziarnisty 35g

Sól, pieprz, kurkuma do smaku


Przygotowanie:

Brokuł ugotuj razem z makaronem.

Odcedź, przełoż do miski.

Dodaj resztę składników,dopraw do smaku.

Na koniec Dadaj oliwę,wymieszaj.

Smacznego.



sobota, 8 kwietnia 2023

Pasta jajeczna z warzywami

 

Pasta jajeczna lub sałatka z jajek jak to woli😉.

Szybka w przygotowaniu,kilka prostych składników a smak🥰🥰🥰🥰🥰🥰.
Kto chętny spróbować?

Składniki na 1 dość dużą porcję:

Papryka czerwona 140g
Jajka 2szt
Ogórek zielony 40g
Oliwa 10g
Pietruszka zielona według uznania
Sól, pieprz, kurkuma do smaku

Przygotowanie:
Paprykę przecinamy na pół wyjmujemy gniazdo, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Ogórek myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Jajka gotujemy, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W misce mieszamy wszystkie wcześniej przygotowane składniki, dodajemy przyprawy, pietruszkę oliwę i mieszamy.
Smacznego.

Podajemy z ulubionym pieczywem.

czwartek, 6 kwietnia 2023

Sałatka makaronowa z brokułami, papryką i pietruszką.


Sałatka makaronowa z brokułami, papryką i pietruszką.

Składniki:

Brokuł 250g

Papryka czerwona 140g

Makaron penne pełnoziarnisty 105g

Jogurt naturalny gesty 40g

Pietruszka zielona 5g

Sól, pieprz, kurkuma do smaku


Przygotowanie:

Makaron gotujemy w jednym garnku z brokułami.

Odcedzamy.

Pietruszkę siekamy.

Paprykę kroimy w kostkę, przekładamy do miski z makaronem.

Dodajemy przyprawy,jogurt oraz pozostałe składniki.

Wszystko razem dokładnie mieszamy.

Podajemy z sadzonym jajkiem.

Smacznego.


wtorek, 4 kwietnia 2023

Makaron penne z kurczakiem, fasolką szparagową, pieczarkami i papryką.


 Makaron penne z kurczakiem, fasolką szparagową, pieczarkami i papryką.

Taki pomysł na obiadek 😉.

Ktoś chętny?


Składniki na 1 porcję:

Fasolką szparagowa mrożone 220g

Papryka czerwona 140g

Makaron penne (pełnoziarnisty) 105g

Pieczarki 100g

Mięso z piersi kurczaka około 120-150g

Mała cebula

Oliwa z oliwek 20g

Sól i pieprz do smaku

Papryka ostra opcjonalnie 


Przygotowanie:

Na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy kurczaka, przyprawić według uznania, wymieszać i chwilę smażyć.

Następnie dodajemy pokrojone w plastry pieczarki a po chwili paprykę pokrojoną w kostkę.

Makaron oraz fasolkę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Wszystkie składniki razem wymieszać.

Doprawić według uznania.

Smacznego 


poniedziałek, 3 kwietnia 2023

Mięso z piersi kurczaka z warzywami


 Mięso z piersi kurczaka duszone z warzywami.

Szybko,prosto i smacznie.


Składniki na 1 porcję:

Mięso z piersi kurczaka 150g

Marchewka 45g

Oliwa 10g

Majeranek, tymianek po 4g

Ziele angielskie 2 kulki

Liść laurowy 1 sztuka 

Sól pieprz do smaku

Ziemniaki 230g


Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.

Mięso pokroić w kostkę, doprawić.

Marchewkę obrać, umyć, pokroić dowolnie

(u mnie cienkie plastry).

Na oliwie zeszklić marchewkę oraz ziemniaki.

Dodać przyprawy, 0.5 szklanki wody i wymieszać.

Następnie dodajemy mięso i dusimy wszystko razem około 15-20 minut.

Gdy woda odparuje,danie jest gotowe.

Posypujemy pietruszką.

Smacznego.