Nie będę się rozpisywać tylko od razu podam przepis na gulasz z jelenia .
Składniki:
800g udziec z jelenia
2 laski cynamonu
1/2 słoiczka konfitury wisniowej z całymi owocami
500 ml ciemnego piwa
100ml octu balsamicznego
3 ząbki czosnku
3 kromki chleba razowego na zakwasie
świeży tymianek
sól
pieprz grubo mielony
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso oczyszczamy z błon i kroimy na duże kawałki. Posypujemy solą i pieprzem posiekanymi gałązkami świeżego tymianku oraz pokrojonymi w plastry dwóch ząbków czosnku polewamy olejem. Przekładamy do miski. Polewamy octem balsamicznym i zalewamy piwem. Odstawiamy na 3 dni do lodówki. Tak przygotowane mięso osuszamy na papierowym ręczniku. Doprawiamy solą i pieprzem a następnie z każdej strony obsmażamy na rozgrzanym oleju na mocno brązowy kolor. Najlepiej robić to partiami aby mięso się smażyło a nie dusiło.
Mięso przekładamy do garnka. Na tej samej patelni wlewamy odrobinę oleju dodajemy pokrojony ząbek czosnku i wlewamy marynatę. Dodajemy cynamon konfiturę wiśniową i świeży tymianek. Chwilę gotujemy i zalewamy mięso sosem. Jesli jest taka potrzeba to dolewamy wodę(mięso musi być całkowicie przykryte ) i gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin aż mięso będzie miękkie. Kiedy gulasz jest już gotowy dodajemy pokrojone drobno kromki chleba i zagęszczamy sos. Podajemy z ziemniakami . U mnie puree ziemniaczano-selerowe jak zrobić album dania z ziemniaka. SMACZNEGO
Rada:
Z konfiturą uważajmy mi się wydawało że jest jej za mało więc dodałam ciut więcej. Jak się okazało po wyparowaniu wody że jednak jest ciut za słodko. Jeśli też by wam przydarzyło się coś takiego polecam przełamać tą słodycz sokiem z cytryny. Efekt końcowy bomba. :-)
Przepis zaczerpnięty od Karol Okrasa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz