piątek, 18 maja 2018

Lekko pikantny kurczaka z mlekiem kokosowym i ryżem


Nie masz pomysłu na obiad?
Ja też nie miałam.
Wiec na szybko powstało coś takiego.
Lekko pikantny kurczaka z mlekiem kokosowym i ryżem.😍😍😍😍
Polecam

Składniki:
450-500g piersi z kurczaka
1 średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kolendry ziarna
10 ziaren kozieradki
1 łyżka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki chilli w proszku
1/2 łyżeczki kminku rzymskiego
250 ml wywaru warzywnego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
3 pomidory malinowe
Pół puszki mleka kokosowego
Tłuszcz do smażenia(u mnie olej kokosowy)
Mąka do zagęszczenia sosu

Przygotowanie:
Piersi z kurczaka myjemy osuszamy i kroimy w kostkę.
W moździerzu rozgniatamy kozieradkę kmin rzymski i kolendrę( nie jest to łatwe no ale warto😜)przekładamy  do kurczaka.
Następnie dodajemy resztę przypraw oraz czosnek przeciśnięty przez praskę mieszamy i odkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Na patelni rozpuścić tłuszcz i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę.
Teraz czas na naszego kurczaka.
Smażymy chwilę aż mięso się zetnie i nabierze ładnego koloru.
Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy chwilę smażymy i dodajemy pomidory pokrojone w kostkę.
Wszystko zalewamy wywarem warzywnym i gotujemy 15-20 minut.
Dodajemy mleko kokosowe i jeszcze chwilę gotujemy.
W niewielkiej ilości wody mieszamy mąkę i zagotować.
SMACZNEGO
Podajemy z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Placki na serku twarogowym

 Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...