Ciasto kokosowe z białej fasoli 😍
Składniki:
1 puszka białej fasoli
2 jajka
100 g twarogu
3/4 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
1 płaska łyżeczka oleju kokosowego
Polewa:
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżka mleka
Trochę wiórków do posypania
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
Fasolę odsączamy z zalewy i wraz z jajkami miksujemy na gładką masę w blenderze.
Następnie dodajemy twarożek, połowę kokosu, mąkę ziemniaczaną, sodę, cukier, olej kokosowy, sok z cytryny i miksujemy na gładką masę.
Na koniec dodajemy resztę kokosu i mieszamy wszystko razem drewnianą łyżką.
Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok 45 minut do uzyskania suchego patyczka.
Pozostawiamy do wystudzenia.
Czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do małego garnka, dodajemy mleko, rozpuszczamy na małym ogniu, studzimy. Smarujemy wierzch ciasta polewą i posypujemy kokosem.
SMACZNEGO
U mnie czekolady było brak więc podałam z musem owocowym.
Lepsze z czekoladą😋
niedziela, 23 września 2018
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki na serku twarogowym
Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...

-
Uwielbiam gulasz a najbardziej z żołądków podany z plackami ziemniaczanymi. Takie danie to prawdziwa dla mnie uczta :-) A wy kochani l...
-
To regionalna potrawa kuchni Śląskiej konkretnie pochodzi ona z Wisły. Legenda głosi że żebrak który ponoć przygotował tą ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz