sobota, 2 września 2017

Pikantne leczo ze schabem i cukinią

Pikantne leczo ze schabem i cukinią.

Składniki:
500 g schabu
2 czerwone papryki
1 cukinia
2 cebule
2 ząbki czosnku
około 150 ml białego wina wytrawnego
450 g pomidorów pelati
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Starta skórka z 1/2 cytryny
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
2-3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
2 łyżki suszonego oregano
1 łyżeczka cukru
Sól
Biały pieprz
2 łyżki natki pietruszki
40 g masła
Olej słonecznikowy
4 łyżki kwaśnej śmietany 18%


Przygotowanie:
Schab kroimy w plastry a następnie na dość duże kawałki.
Przyprawiamy solą białym pieprzem oraz ostrą papryką. Smażymy na rozgrzanym oleju partiami z dwóch stron na złoty kolor. 
Upieczone mięso przekładamy do innego naczynia (patelni lub garnka w którym będziemy dusić leczo). Na patelnię po smażeniu wlewamy 50ml białego wina chwilę gotujemy i zredukowanym sosem zalewamy plastry schabu.
Teraz na tej samej patelni smażymy kolejno warzywa. Przed smażeniem każdej kolejnej partii warzyw natłuszczamy patelnię olejem. Cebulę pokrojoną w piorka oraz czosnek pokrojony w plastry szklimy na rozgrzanym oleju. Kolejna czynność to 2/3 upieczonej cebuli przekładamy do garnka a  pozostałą część wykładamy na czysty talerz. 
Następnie smażymy paprykę pokrojoną w kostkę i znów2/3 przekładamy do garnka a resztę na talerz z cebulą i czosnkiem. Powtarzamy czynność z cukinią pokrojony w pół plastry.
 Na tej samej patelni przygotowujemy sos. Na patelni krótko smażymy koncentrat pomidorowy dodajemy pomidory niewielką ilość wody mieszamy i zagotowujemy. Wszystko przyprawiamy cukrem solą i pieprzem dodajemy skórkę z cytryny. Sos przekładamy do naczynia z mięsem i warzywami. Na patelnię wlewamy trochę oleju wsypujemy ostrą i słodką paprykę podsmażamy i zalewamy pozostałą ilością białego wina. Wszystko zagotować i dodać szczyptę cukru redukujemy. Mięso i warzywa w garnku posypujemy oregano i zalewamy zredukowanym winem. Dodajemy masło oraz kolendrę zgniecioną wcześniej w moździerzu. Wszystko razem mieszamy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 45 minut. Na koniec gotowania do praktycznie rozgotowanych warzyw dodajemy odłożone na talerzu warzywa mieszamy i posypujemy natką pietruszki. 
Gotowe leczo podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i dekorujemy kilkoma listkami pietruszki. SMACZNEGO

W oryginalnym  przepisie były jeszcze ogórki kiszone. Wiec jeśli ktoś lubi może dodać.


Warzywa psiankowate 2017

2 komentarze:

  1. Bardzo podoba mi się ta potrawa. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji :)

    OdpowiedzUsuń

Karczek pieczony w niskiej temperaturze

Karczek pieczony w niskiej temperaturze. Uwielbiam takie mięsko na kanapki jest lepsze niż te sklepowe szynki . Polecam 1-1,5kg karczku...