Wczoraj się cieszyłam że obiad na dziś gotowy i będę mogła poleniuchować.
Hihi tylko wstałam i już sobie robotę znalazłam.
Na śniadanie upiekłam dla męża bułeczki maślane na sodzie. Polecam są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Zapraszam po przepis.
Składniki:
400 g mąki pszennej
350 ml maślanki
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka soli
oliwa do posmarowania blachy
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z solą i sodą. Dodać 350 ml maślanki. Ciasto mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników.
Następnie wykładamy na stolnicę i chwilę wyrabiamy. Jeżeli ciasto jest suche dodać trochę maślanki a jeśli za mokre około 1-2 łyżki mąki(ja musiałam dodać mąki).
Blachę do pieczenia posmarować oliwą. Z ciasta odkrywamy mniejsze kawałki i formujemy z nich niewielkie bułeczki.
Układamy na blasze w niedużych odstępach od siebie.
Ja dodatkowo tym razem bułki posmarowałam rozbełtanym jajkiem i górę buły wsadziłam do miski z słonecznikiem.
Tak przygotowaną blaszkę z bułkami wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 220 stopni i piekłam ok.35 minut. Po 5 minutach temperaturę zmniejszyć do 200 stopni.
SMACZNEGO
Żeby bułki nie kleiły mi się podczas formowania ręce posmarowałam olejem.
Z tej ilości wyszło mi 5 dużych bułek.
niedziela, 13 stycznia 2019
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki na serku twarogowym
Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...
-
Uwielbiam gulasz a najbardziej z żołądków podany z plackami ziemniaczanymi. Takie danie to prawdziwa dla mnie uczta :-) A wy kochani l...
-
Żeberka z szybkowaru Składniki: Kg żeberka extra miesne lub jakie tam mamy 2-3 łyżki masła i oleju Przyprawy: Sól pieprz czos...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz