Ostatnio kuchnia Kasi wydała jedną z naszych ulubionych zup trochę w innym wydaniu. Krupnik z żołądkami w szybkowarze.
Polecam.
Składniki:
400g żołądków
1 średnia marchewka
1 średnie pietruszka
1 średni ziemniak
2-3 pełne łyżki kaszy jęczmiennej
Śmietana
Pietruszka lub szczypiorkiem
Wywar warzywny około 1-1,2 l
Pieprz czosnkowy
1liść laurowy
3 kulki ziela angielskiego
Przygotowanie:
Warzywny oczyszczamy myjemy i kroimy w kostkę. Żołądki myjemy jeśli jest potrzeba czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki. Kaszę płuczemy wylewamy wodę .
Wszystkie wcześniej wymienione składniki przekładamy do garnka wlewamy bulion dodajemy ziele liść pieprz (u mnie dość sporo) i zamykamy szybkowar.
Gotujemy 15 minut od momentu osiągnięcia maksymalnego ciśnienia. Po tym czasie otwieramy szybkowar. Śmietanę przelewamy do miski mieszamy z szczyptą soli i wlewamy do środka naszą zupę.
Mieszany dokładnie i przelewamy da gara.
Wykładamy na talerz posypujemy zielenią i gotowe. SMACZNEGO
Ja użyłam śmietany bez laktozy.
piątek, 18 stycznia 2019
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki na serku twarogowym
Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...
-
Uwielbiam gulasz a najbardziej z żołądków podany z plackami ziemniaczanymi. Takie danie to prawdziwa dla mnie uczta :-) A wy kochani l...
-
Żeberka z szybkowaru Składniki: Kg żeberka extra miesne lub jakie tam mamy 2-3 łyżki masła i oleju Przyprawy: Sól pieprz czos...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz