Hej kochani dziś mam dla was pyszne ptysie😍 Nie są to takie tradycyjne ptysie z bitą śmietaną a na słono z pieczarkami i papryką. Polecam
Składniki na ciasto parzone:
1 szklanka mąki
250 ml wody
90 g margaryny
Sól jedna mała płaska łyżeczka
1/2 łyżeczki cukru
4 jajka
Przygotowanie
W rondelku zagotuj wodę sól cukier i margarynę. Zmniejsz ogień i wsyp mąkę całość mieszaj dokładnie drewnianą łyżką aż do powstania gładkiego ciasta. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i zrobi się ładna kulka odstaw do ostygnięcia. Do zimnego lub letniego ciasta wbijaj jajka pojedynczo . Tak przygotowane ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy ptysie (u mnie takie mini ptysie na raz). Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 25 minut.
Gdy nabiorą ładnego koloru wyjmujemy z piekarnika i odkładamy do wystudzenia na około 2 godziny.
Farsz:
500g pieczarek
Mała cebula
Ząbek czosnku
Papryka czerwona średniej wielkości
3-4 cm pietruszki zielonej
Sól pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pieczarki myjemy i osuszamy.
Paprykę pieczarki cebulę oraz czosnek kroimy w drobną kostkę.
Na rozgrzany tłuszcz dodajemy najpierw cebulę z czosnkiem a następnie gdy cebula się zeszkli pieczarki oraz paprykę. Doprawiamy do smaku i smażymy do momentu aż woda odparuje a warzywa będą miękkie. Ściągamy patelnię z ognia i gdy farsz lekko przestygnie dodajemy posiekaną pietruszkę.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy nasze ptysie. SMACZNEGO
Ja ptysie i farsz przygotowałam sobie dzisiaj a jutro wszystko będę łączyć.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki na serku twarogowym
Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...

-
Uwielbiam gulasz a najbardziej z żołądków podany z plackami ziemniaczanymi. Takie danie to prawdziwa dla mnie uczta :-) A wy kochani l...
-
To regionalna potrawa kuchni Śląskiej konkretnie pochodzi ona z Wisły. Legenda głosi że żebrak który ponoć przygotował tą ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz