Pamiętam jak babcia je robiła i trzymała w metalowej puszce .
Oj szybko znikały jak tylko sie dowiedziałam gdzie stoi puszka 😜
Zapraszam na Ciastka z skwarkami .
Składniki:
200 g zmielonych skwarek (+ 50 g masła)
500 g mąki
100 g cukru pudru
cukier waniliowy (opcjonalnie)
1 żółtko
Przygotowanie:
Mąkę przesiać razem z cukrem i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Jeśli ciasto będzie zbyt suche można dodać kawałek masła lub margaryny.
Ciasto zawinąć w folie i schować do lodówki na co najmniej 1 h.
Po tym czasie wykladamy na stolnicę posypujemy maka i po kawałku odrywamy tworząc kulki o wielkości orzecha wloskiego.
Następnie delikatnie je splaszczam i końcówką z maszynki do ciasteczek tworzę fajny wzór.
Można tez wziąść widelec i odbić go na ciastku'efekt tez ciekawy .
Ciastka piekłam w 180 st na złoto
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem SMACZNEGO
O matko brzmi nieziemsko ;)) Pewnie jeszcze lepiej smakuje, gdyby nie te kalorie ;))
OdpowiedzUsuńRaz na jakiś czas można sobie pozwolić :-).
OdpowiedzUsuńA później cały tydzień się oszczędzać.:-)
Polecam spróbować są naprawdę dobre ja je uwielbiam :-) może i tobie przypadną do gustu :-)
Dzisiaj zrobię.z orzechami.
OdpowiedzUsuń