Dziś piątek mamy więc rybę zajadamy :-). Nie masz pomysłu na obiad a może dorsz pod chrupiącą kruszonką.
Składniki:
4 filety z dorsza (lub inna ulubiona ryba)
50 g bułki tartej
25 g masła
2 ząbki czosnku( według upodobań mniej lub więcej)
1/3 papryczki chili
sól, pieprz
Cytryna
olej
Przygotowanie:
Czosnek obieramy a papryczkę chili pozbawiamy nasion i wszystko siekamy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Dorsza skrapiamy sokiem z cytryny doprawiamy z obu stron solą i białym pieprzem układam w naczyniu wkładam do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Na patelni roztopić masło dodać bułkę tartą mieszam i ściągamy z palnika. Dodajemy czosnek chili i mieszamy. Po 10 minutach wyciągamy dorsza układam na nim kruszonkę posypujemy ziołami prowansalskimi i wkładam do piekarnika jeszcze na około 5 -7minut.
Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie sałatka z pomidora i kiełek z pora oraz ziemniaki w mundurkach z żółtym serem i ziołami. SMACZNEGO
Do ryby jako dodatek można też zrobić sos z awokado. A do panierki dodać np. posiekaną pietruszkę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz