czwartek, 31 sierpnia 2017

Kalafior w cieście piwnym

Mała przekąska dla smakoszy piwa.☺
Kalafior w cieście piwnym.

Składniki:
1 kalafior
400 ml piwa
2 jajka
1 szklanka mąki
1 l oleju do smażenia
Papryka czerwona ostra lub słodka kto jak lubi
sól
pieprz


Przygotowanie:
Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut ( al dente). Odcedzamy i osuszamy.
Mąkę przesiać dodać jajka piwo przyprawy i całość mieszamy do uzyskania gęstości ciasta naleśnikowego.
W garnku rozgrzewamy olej. Różyczki kalafiora zanurzamy w cieście i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy do uzyskania złoto brązowego koloru. Usmażone kawałki kalafiora odkładamy na papierowy ręcznik.
Podajemy na ciepło SMACZNEGO

Ja do zrobienia tej potrawy użyłam piwa 
BUDWEISER BUDVAR DARK ponieważ takie miałam i kolor wyszedł ciemnym nie jasny.
W oryginalnym przepisie użyto piwa jasnego.
Przepis zaciągnięty z kuchni lidla

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Placki na serku twarogowym

 Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...