poniedziałek, 7 sierpnia 2017

Szare kluski z boczkiem i serem

Propozycja na obiad a może szare kluchy z boczkiem i białym serem. Robiłam niedawno no i przypadły mi do gustu polecam. :-)

Składniki:
Około 1 kg ziemniaków
2 jajka
Około szklanka mąki
Sól
150g boczku wędzonego
Cebula
Kwałek tłustego kwaśnego twarogu 

Przygotowanie:
Na początek należy obrać ziemniaki dokładnie je umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach .
Następnie za pomocą bawełnianej ścierki trzeba je odcisnąć a sok odstawić na kilka minut. Po paru minutach wylewamy delikatnie  sok z góry a skrobię która zostala na dnie dodajemy razem z jajkami mąkę oraz sola do ziemniaków. Całość mieszamy i ewentualnie dodajemy jeszcze mąkę masa musi być dosyć zwartą. W garnku zagotować wody z czubatą łyżką soli.Kiedy woda się gotuje łyżką zbieramy nieduże kluski i wkładamy je do gara.
Gotujemy około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Podajemy od razu po ugotowaniu. 
Boczek razem z cebulą pokroić w kostkę i przesmażyć. 
Polewamy raczej dużą porcją tłuszczu z skwarkami oraz sporą garścią tłustego, koniecznie zimnego twarogu z szczyptą soli i szczypiorku. SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Placki na serku twarogowym

 Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...