Szaszłyk z mięsa mielonego i bakłażana.
Składniki:
500g mięsa mielonego jakie tam chcecie
(U mnie mielone z indyka)
2 ząbki czosnku
Sól i pieprz do smaku
Zielona pietruszki według uznania
Bakłażan lub cukinia
Przygotowanie:
Mięso wkładamy do miski dodajemy przyprawy posiekany czosnek pietruszkę i mieszamy.
Odkładamy na godzinę do lodówki.
Bakłażana myjemy osuszamy i kroimy na plastry o grubości ok 2cm.
Solimy i odkładamy na 15minut.
Następnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
Z mięsa robimy kulki .
Na patyk nakładamy bakłażana mięso bakłażana i tak do wyczerpania składników.
Wszystko razem dociskamy aby ladnie nam się ułożyło.
Wierzch smarujemy olejem lub oliwą(olej rzepakowy) posypujemy pieprzem czosnkowym solą i ziołami prowansalskiemi.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180stopni z termoobiegiem na około 35-40minut.
Trzeba kontrolować temperaturę ponieważ piekarnik piekarnikowi nie jest równy.
Tak przygotowane mięsko można również przygotować na grillu😍😍😍.
SMACZNEGO.
U mnie jeszcze wersja z żółtą cukinią .
Dla mnie lepsza niż bakłażan ale dla Seby nie więc jak kto lubi.
Mięso mielone z uda indyka razem ze skórą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki na serku twarogowym
Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...
-
Uwielbiam gulasz a najbardziej z żołądków podany z plackami ziemniaczanymi. Takie danie to prawdziwa dla mnie uczta :-) A wy kochani l...
-
Żeberka z szybkowaru Składniki: Kg żeberka extra miesne lub jakie tam mamy 2-3 łyżki masła i oleju Przyprawy: Sól pieprz czos...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz