Pyszne kruche różyczki z czekoladą.
Te małe ciasteczka podbiły serca domowników.
Polecam.
Składniki:
2 szklanki mąki
150 g masła
Pół szklanki cukru pudru (tyle cukru do wersji bez czekolady z czekoladą około 1/3szklanki)
1 jajko
Opcjonalnie łyżeczka wody jeżeli ciasto jest zbyt suche
Tabliczka mlecznej czekolady lub cukier puder
Przygotowanie:
Zimne masło kroimy na mniejsze kawałki i łączymy z mąką.
Następnie dodajemy jajko i cukier.
Wszystko zagniatamy na jednolitą masę.
Wkładamy do lodówki na jakieś 30 minut do schłodzenia.
Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy na grubość 2 milimetrów i wycinamy ciasteczka za pomocą kieliszka do szampana.
Układamy po 4 kółka jeden przy drugim tak żeby delikatnie nachodziły na siebie
(tworzymy coś ala łańcuch).
Tak przygotowane ciasto zwijamy w rulon i przecinamy na pół.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut do zrumienienia.
Tak upieczone ciasteczka można posypać cukrem pudrem lub rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę i pojedyncze ciastka zanurzyć w czekoladzie.
SMACZNEGO
Tym razem użyłam czekolady z orzechami więc moje ciastka były bardziej wzbogacone smakowało:)
Jedną część ciasteczek dodatkowo posypałam cukrem pudrem.
Ciasteczka nie są zbyt słodkie.
https://www.facebook.com/1584074175245572/posts/2243702242616092/
Ciekawy pomysł na ciasteczka do niedzielnej popołudniowej kawy. Wyglądają smakowicie, aż chętnie sam spróbuje je przygotować dzisiaj:) Serdecznie zapraszam do mnie, może jakiś przepis wpadnie dla Ciebie w oko.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za miłe słowo i na pewno bardzo chętnie odwiedzę twoją stronę.
UsuńPozdrawiam
jakie śliczne
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo😘
OdpowiedzUsuń