Ryba wyszła wspaniale.
Jest soczysta czuć przyprawy smak delikatny jednym słowem PYCHA.
Przepis na pewno zostanie z nami już na długie lata.
Polecam.
Ryba w soli.
Składniki:
2 pstrągi patroszone
1 kg soli
5 g suszonego tymianku
3 ząbki czosnku
1 cytryna sparzona i wyszorowane
4 jaja
4 g ziaren kolendry
mielony biały pieprz
sól i pieprz
Przygotowanie:
Pstrągi myjemy pod bieżącą wodą z każdej strony (również w środku) osuszamy papierowym ręcznikiem i wycinamy skrzela.
Cytrynę razem ze skórką kroimy w pół plastry i wrzucamy do miseczki dodajemy 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry niewielką ilość roztartego w dłoniach suszonego tymianku(1-1,5łyżeczki), niewielką ilość oliwy z oliwek (1-2łyżki) doprawiamy pieprzem białym. Całość mieszamy. Następnie pstrągi faszerujemy marynatą.
Około 1 kg soli wsypujemy do miski dodajemy pozostałą ilość suszonego tymianku ziarna roztartej w moździerzu kolendry.
Dodajemy 20-30ml wody i delikatnie mieszamy aż sól zacznie się zbrylać.
Do soli dodajemy 4 białka (lekko podbite) i mieszamy do momentu powstania wilgotnej masy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy cienką warstwę masy solnej (grubość około 1 cm długość warstwy powinna odpowiadać długości pstrąga bez głowy i ogona).
Pstrągi układamy na przygotowanej masie solnej. Dokładnie przykrywamy całą powierzchnię ryby bez głowy i ogona solą (warstwą około 1 cm).
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190-200°C na 35-40 minut z termoobiegiem (temperatura pieczenia zależy od wielkości ryby o wadze 300-350 g pieczemy około 40 minut).
Ja tak przygotowaną rybę podałam z taką o to sałatką.
https://kasiapichci.blogspot.com/2019/07/mix-saat-z-ziemniakami.html?m=1SMACZNEGO.
Aby rybę wyjąć należy kilka razy uderzyć w skorupę nożem.
Delikatnie od spodu podważyć i wyjąć.
Wyjmuje się ją bez problemu.
Nadmiar soli usunąć i wyłożyć na talerz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz