Kto ma ochotę na domowe pyszne i pachnące pieczywo?
Zapraszam na bułeczki.
Miłego dnia :-*
Składniki:
500 g mąki
150 ml mleka
130 ml wody
15 g świeżych drożdży
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki stopionego masła
Przygotowanie:
Z letniego mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki robimy zaczyn i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 10-15 minut.
Do mąki dodajemy zaczyn, wodę, sól i wyrabiając stopniowo dodawać masło. Wyrabiamy ciasto (ręcznie lub za pomocą robota) do czasu, aż będzie elastyczne i gładkie. Tak przygotowane ciasto odstawić do podrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie, jeszcze raz chwilę wyrabiamy i dzielimy ciasto na równe porcje. Formujemy kulki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułki przykryć czystą ścierką i odstawić na ok. 30 minut. Każdą kulkę lekko spłaszczyć i w środku (za pomocą tępej strony noża) zrobić nacięcie, prawie do spodu. Bułki wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na ok. 20 minut lub do czasu, aż zrobią się rumiane. Studzić na kratce.
SMACZNEGO.
Ja tym razem do bułek zamiast masła dodałam oliwy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz