środa, 12 lipca 2017

Domowe frytki

Frytki idealne to chrupiące na zewnątrz a miękkie w środku aksamitne pyszne. Niestety nie mam za dużo czasu na zabawy w kuchni i rzadko je robię no chyba że w weekend 😝. Są trochę pracochłonne bo trzeba je robić kilkoma etapami ale warte zachodu.

Składniki:
Ziemniakami dowolna ilośc (zwykłe kupione w  warzywniaku )
Olej

Przygotowanie:
Jak kroimy ziemniaki na frytki wszyscy wiedzą ale w roli przypomnienia na plastry i w słupki(grubość jaką lubimy u mnie dość grubo takie frytki pamiętam robione przez babcię Wande).
Pokrojone ziemniaki wrzuć na kilka minut do zagotowanej gorącej wody z dodatkiem łyżki cukru.
Olej musi być mocno rozgrzany ale nie tak aby sie palił i dymił. Ziemniaki wyjmujemy z wody i osuszamy za pomocy papierowego ręcznika.
Ziemniaki wkładamy  do nagrzanego oleju.
Trzeba chwilę odczekać aż frytki wypłyną na powierzchnię i wyjąć z oleju (w tym momencie zamknęły się pory w ziemniakach i dzięki temu tłuszcz nie dostanie się do środka ). 
Teraz trzeba odczekać kilka chwil aż tłuszcz ponownie sie nagrzeje.
Czas na drugi etap smażenia  włóż frytki ponownie do garnka z gorącym olejem i smaż do uzyskania złotego koloru.
Gotowe frytki przekładamy na ręcznik papierowy. Gdy wchłoną nadmiar tłuszczu przekładamy na talerz posypujemy solą i zajadać się można pysznym smakiem domowych frytek. SMACZNEGO 

Ja te frytki przygotowuje wcześniej czyli zagotuje wodę wrzucam wyciągam smażę wstępnie i tyle a gdy zbliża sie pora obiadowa to smażę na złoto tak jak w tym przypadku . Oj głodna się zrobiłam 😉

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Placki na serku twarogowym

 Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...