Jesienne ciasto z owocem kaki.
Składniki:
Jajko 3 sztuki
200 g jogurtu naturalnego( ja go zastąpiłam tym razem jogurtem jabłko rabarbar)
150-200 g cukru według uznania
1 łyżeczka cukru waniliowego
200g mąki pszennej
Suszone drożdże 10 g
Masło do posmarowania blachy
Persymona 1 szt
Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z cukrem na gęstą masę. Dodajemy jogurt i cukier waniliowy.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Przesianą mąkę z drożdżami dodajemy łyżkami do powstałej masy cały czas mieszając.
Następnie białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem.
Blachę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy gęste ciasto i wtykamy w nie kawałki obranego owocu kaki.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 180st. wykałaczką sprawdzamy czy ciasto jest gotowe. Ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO
Blacha o wymiarach 40cm na15 cm
Jajko 3 sztuki
200 g jogurtu naturalnego( ja go zastąpiłam tym razem jogurtem jabłko rabarbar)
150-200 g cukru według uznania
1 łyżeczka cukru waniliowego
200g mąki pszennej
Suszone drożdże 10 g
Masło do posmarowania blachy
Persymona 1 szt
Żółtka ubijamy z cukrem na gęstą masę. Dodajemy jogurt i cukier waniliowy.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Przesianą mąkę z drożdżami dodajemy łyżkami do powstałej masy cały czas mieszając.
Następnie białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem.
Blachę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy gęste ciasto i wtykamy w nie kawałki obranego owocu kaki.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 180st. wykałaczką sprawdzamy czy ciasto jest gotowe. Ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO
Blacha o wymiarach 40cm na15 cm
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz