Polecam
Składniki:
4-5 szt niedużych ziemniaków
Średniej wielkości bakłażan
2szt kiełbasy np. śląska
3-4 jajek zależy od wielkości
2-3 łyżki śmietany 18%
Pietruszka zielona
Sól pieprz kolorowy
Ser grana padano według uznania
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy myjemy i kroimy w plastry.
Wkładamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy około 4-5 minut.Odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Bakłażan myjemy osuszamy kroimy w plastry solimy z obu stron i odkładamy na 30min.
Następnie osuszamy papierowym ręcznikiem i smażymy na niewielkiej ilości oleju lub na suchej patelni z dwóch stron. Tak przygotowany bakłażan układamy na ziemniakach.
Kiełbasę kroimy w plastry i układamy na górę zapiekanki.Czosnek siekamy i smażymy na oleju. Do miski wbijamy jajka dodajemy pokrojoną pietruszkę śmietanę czosnek sól pieprz wszystko wymieszać na jednolitą masę i zalać zapiekankę. Górę posypujemy według uznania serem i pieprzem świeżo mielonym.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy do momentu aż jajka się zetną około 25- 30 minut. Najlepiej kontrolować czas pieczenia.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz