Na weekend upiekłam taką oto roladę.
Rolada drożdżowa z dżemem truskawkowym i śliwkami to pyszny dodatek do popołudniowej kawy.
25 dag mąki
5 dag cukru
5 dag masła
jajko
1/3 szklanki mleka
1,5 dag drożdży
szczypta soli
Środek:
20 dag marmolady(u mnie dżem truskawkowy z dużymi kawałkami owoców)
20 dag śliwek
Drożdże pokruszyć i wymieszać z łyżką cukru i mąki.
Dodać letnie mleko i wymieszać.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski dodać pozostałą mąkę cukier sól.
Dodać rozczyn i rozpuszczone przestudzone masło.
Wszystko wymieszać i zagnieć gładkie dość gęste ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swoją objętość wyłożyć na podsypany mąką stół i zagnieć gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodać trochę mąki.
Ciasto rozwałkować na prostokątny placek.
Następnie posmarować marmoladą lub dżemem. Na cieście układamy rzędami plastry śliwek.
Całość zwiń w roladę.
Teraz przełożyć wszystko do keskówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
SMACZNEGO
Górę ciasta można posypać cukrem pudrem. Świeże drożdże zastąpiłam suszonymi.
Uważajmy aby w cieście nie powstały dziury.
Jak dla mnie ciasto wyszło super.
Przepis zaczerpnięty od Weronika Kwaśniak z polki.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz