niedziela, 8 października 2017

Zupa grzybowa z lanymi kluskami

Zupa grzybowa z lanymi kluskami.

1l bulionu
250 g grzybów leśnych
1 cebula
Śmietana 18 %(najlepiej w płynie)
Masło
Sól pieprz
Pietruszka zielona
Opcjonalnie kostka grzybowa

Lane kluski:
100ml wody
1 jajko (małe)
4 i 1/2 łyżki mąki pszennej


Grzyby dokładnie myjemy z piasku liści i innych zanieczyszczeń. Na ręczniku papierowym osuszam grzybki i kroimy w plastry.
W garnku rozgrzać 1 łyżkę masła wrzucić pokrojoną cebulę zeszklić a następnie dodać grzyby i smażyć do momentu aż puszczą soki.
Tak przygotowane grzyby zalewamy zimnym bulionem.
Wszystko gotujemy razem około 20 minut pod przykryciem.
Do miseczki wlewamy wodę i wbijamy jajko.
Mieszamy dokładnie trzepaczką lub widelcem i dodajemy po 1 łyżce mąki mieszając. Ciasto powinno być dosyć gęste ale lejące i bez grudek. Do gotującej się zupy wlewamy bezpośrednio łyżka lub widelcem kluseczki ( zupa cały czas musi się gotować).
Co jakiś czas mieszamy.
Jeśli jest potrzeba doprawiamy.
Zupę przelewamy na talerz dodajemy śmietanę i pietruszkę.
SMACZNEGO




Na grzyby...

2 komentarze:

  1. Ja bardzo lubię zupy grzybowe a ta przypadła mi bardzo do gustu polecam.

    OdpowiedzUsuń

Czorne kluski

Czorne kluski (kluski polskie tarte, szare, żelazne) – rodzaj klusek przygotowanych z surowych i gotowanych ziemniaków. Są jedną z pods...