piątek, 20 października 2017

Pieczeń z jajkiem

Kolejna propozycja na kanapki to pieczeń z jajkiem. Pamiętam jak moja mama przygotowałam takie mielone z jajkiem .
Nie dość że świetnie pasuje na obiad do ziemniaków i mizeri to na zimno do kanapek pychota.

Składniki:
1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowe
5-6 jajek
Papryka czerwona słodka
Majeranek
Czosnek granulowany
Sól pieprz do smaku

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo studzimy i obieramy.
Do miski wkładamy mięso mielone przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Połowę tak przygotowanego mięso wkładamy do foremki (spód posypałam sezamem)robimy wgłębienie układamy jajka i przykrywamy drogą częścią mięsa. Wierzch posypujemy pieprzem świeżo mielonym ostrą papryką i majerankiem.
Pieczemy w 180st. ok.45-60 min.
SMACZNEGO

Z tej ilości wyszła mi foremka o rozmiarach 31/10cm

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Placki na serku twarogowym

 Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...