Zupa Szczawiowa 馃槏
4 艣rednie ziemniaki
2 marchewki
pietruszka
1kie艂basa np. 艣l膮ska zwyczajna
P臋czek szczawiu
Ros贸艂 drobiowy w kostkach 2szt
艣mietana 30%
mas艂o
jajka ugotowane na twardo
s贸l pieprz cukier
Marchew pietruszk臋 obra膰 i pokroi膰 w kostk臋. Marchew z pietruszk膮 w艂o偶y膰 do garnka wla膰 5 szkl wody kostki (jesli nie mamy kostek dodajemy vegete )
gotowa膰 oko艂o 15 minut.
Nast臋pnie doda膰 ziemniaki pokrojone w p贸艂 talarki i gotowa膰 do mi臋kko艣ci.
Umyty szczaw udusi膰 na ma艣le z dodatkiem szczypty soli. Gdy ziemniaki s膮 mi臋kkie doda膰 szczaw pokrojon膮 w talarki kie艂bas臋 艣mietan臋 przyprawi膰 do smaku sol膮 pieprzem i cukrem.
Gotowa膰 na ma艂ym ogniu oko艂o 5 minut. Podawa膰 z ugotowanymi jajkami i oczywi艣cie pietruszk膮 .
Smacznego
Kostki mo偶na zast膮pi膰 bulionem.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz