Obiad przywieziony wprost z słonecznej Bułgarii. Uwielbiam ten kraj i ich kuchnie. 😘 CZUSZKA BIUREK to potrawa która urzekła moje serce.
Czyli papryka faszerowana serem feta i panierowana w tartej bułce.
Moja wersja
Składniki:
5-6 papryk czerwonych średniej wielkość
270gr sera bałkańskiego lub feta
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
2łyżeczki czubrycy zielonej
Jajko
Tarta bułka
Przygotowanie:
Z papryki wycinamy gniazda,myjemy i gotujemy do miękkości ok 25-35min. Studzimy i splaszczamy (kotleciki musza być płaskie będzie nam się lepiej panierować ).
W międzyczasie przygotowujemy farsz.
Do miski dodaje ser jogurt i zioła mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Faszerujemy papryki nadzieniem serowym tyle o ile nie za dużo.
Panierujemy w jajku i tartej bułce (najlepiej 2razy panierka jest wtedy bardziej wyrazista.
Miejsce gdzie jest ser musi być doborze zapanierowane inaczej nadzienie wypadnie) smażymy na złoto z 2 stron SMACZNEGO.
Zdjęcie z oryginalną wersją
Do farszu powinna być przesmażona cebula. Mi ona tam nie pasuje wiec jej nie dodaje.
A zamiast jogurtu można dodać jajko.
To podstawowa wersja na te pyszne papryczki.
Ja je tym razem zrobiłam z trochę innym farszem.
Nie dość że pysznie smakuje na kanapkach to jeszcze jest idealny jako farsz.
Użyłam papryk podłużnych czerwonych.
Zapomniałam nazwy :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz