wtorek, 6 czerwca 2017

CZUSZKA BIUREK

Obiad przywieziony wprost z słonecznej Bułgarii. Uwielbiam ten kraj i ich kuchnie. 😘 CZUSZKA BIUREK to potrawa która urzekła moje serce.
Czyli papryka faszerowana serem feta i panierowana w tartej bułce.
Moja wersja

Składniki:
5-6 papryk czerwonych średniej wielkość 
270gr sera bałkańskiego lub feta 
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
2łyżeczki czubrycy zielonej 
Jajko 
Tarta bułka


Przygotowanie:
Z papryki wycinamy gniazda,myjemy i gotujemy do miękkości  ok 25-35min. Studzimy i splaszczamy (kotleciki musza być płaskie będzie nam się lepiej panierować ).
W międzyczasie przygotowujemy farsz. 


Do miski dodaje ser jogurt i zioła mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 


Faszerujemy papryki nadzieniem serowym tyle o ile nie za dużo. 

Panierujemy w jajku i tartej bułce (najlepiej 2razy panierka jest wtedy bardziej wyrazista.
Miejsce gdzie jest ser musi być doborze zapanierowane inaczej nadzienie wypadnie) smażymy na złoto z 2 stron SMACZNEGO. 

Zdjęcie z oryginalną wersją

Do farszu powinna być przesmażona cebula. Mi ona tam nie pasuje wiec jej nie dodaje. 
A zamiast jogurtu można dodać jajko.
To podstawowa wersja na te pyszne papryczki.
Ja je tym razem zrobiłam z trochę innym farszem.
Nie dość że pysznie smakuje na kanapkach to jeszcze jest idealny jako farsz.
Użyłam papryk podłużnych czerwonych.
Zapomniałam nazwy :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Placki na serku twarogowym

 Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...