czwartek, 8 czerwca 2017

Chleb z gara

Nie ma to jak swojski chlebek😍 PYSZNOŚCI

Przygotowanie:
Wieczorem wsypujemy do miski 3/4 kg mąki (typ650 u mnie dziś mieszane mąki 500g pszennej 250 razowej)
do tego 7g suchych drożdży
+ ok 1/2 litra letniej wody
łyżkę oleju
1łyżeczka soli
Wszystko razem zamieszać łyżką i przykryć folią spożywczą wstawić na noc do lodówki. Rano podsypać mąką blat i można dodać ulubione dodatki(ziarno słonecznika otręby cebule prażoną ) dosłownie zagnieść dwa razy i odstawić do wyrośnięcia ok 30-40min. Nagrzać piekarnik razem z garnkiem i pokrywką ( byle by nie miał plastikowych rączek ) na 220st do gorącego garnka wrzucić wyrośnięte ciasto posypać mąką otrębami i nakryć pokrywką wstawić z powrotem do piekarnika i piec 200st ok 35 min potem odkryć pokrywkę i piec jeszcze 20 min. SMACZNEGO

Rewelacja uwielbiam ten chlebek
Polecam do takiego świeżego chlebka smalec własnej roboty :-)
http://kasiapichci.blogspot.com/2017/06/smalec-smak-dziecinstwa.html?m=1
Lub pastę z sera feta
http://kasiapichci.blogspot.com/2017/06/pasta-z-sera-feta.html?m=1
Albo pasta z awokado i makreli
http://kasiapichci.blogspot.com/2017/04/pasty-i-smarowida.html?m=1

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Placki na serku twarogowym

 Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...