sobota, 29 grudnia 2018

Bułki pszenne

Dzień dobry kochani😘
Zapraszam na pyszne i pachnące bułeczki gulaszowe 😍.
Miłego dnia 😁

Składniki:
500g mąki
20g drożdży
2 łyżki cukru
0.5 łyżeczki soli
30ml oleju
250ml letniej wody
2 łyżeczki przyprawy do gulaszu
1 jajko (do glazury)




Przygotowanie:
1/2 łyżki cukru drożdże i dwie łyżki mąki wymieszać z połową szklanki wody.
Odstawić na 15 minut.
Pozostałe składniki oprócz jajka wymieszać w misce. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto przez około 10-15 minut.
Tak wyrobione ciasto pozostawić pod przykryciem na 45 minut.
Po tym czasie dzielimy ciasto na 8 części i formujemy dowolny kształt okrągły lub dość cienkie wałki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej nasze bułeczki.
Teraz robimy płytkie nacięcie i pozostawiamy na kolejne 45 minut.
Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem. Pięć 15 minut w 180 stopniach.
SMACZNEGO

Przyprawę do gulaszu można zastąpić każdą inną np. przyprawą do gyrosa zioła prowansalskie itd.
Jeśli dodajemy zioła i zrobimy kształt palucha wtedy nasze bułki świetnie nadają się do np. hot dogów. Jeśli dodajemy samych ziół to dodajemy też trochę więcej soli zamiast 0.5 łyżeczki 0.75.

poniedziałek, 17 grudnia 2018

Pstrąg z orzechami

Pstrąg z orzechami😍

Składniki:
2 wypatroszone pstrągi
3 łyżki masła
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
1 łyżka suszonego koperku
Kilka plastrów cytryny
2 garstki orzechów


Przygotowanie
Rybę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.  Wszystko natrzeć solą pieprzem rozgniecionym czosnkiem i odrobiną suszonego koperku(środek ryby również).
Do środka każdej ryby włożyć po dużej łyżce masła i kilka plastrów cytryny.
Orzechy utrzeć w moździerzu. Z folii do pieczenia zrobić łódki. Do każdej łódki włożyć rybę a następnie folię lekko docisnąć. Wierzch ryby posmarować rozpuszczonym masłem i posypać rozgniecionymi orzechami.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze około 200st. Pod koniec pieczenia folię rozłożyć a wytworzonym sosem polać ryby i jeszcze chwilkę podpiec aby nabrała ładnego koloru.
SMACZNEGO.

Irlandzki chleb na sodzie


Irlandzki chleb na sodzie.
O tym chlebie pierwszy raz słyszałam w jakimś angielskim programie kulinarnym.
Wyglądał wspaniale.
Zresztą mojemu tez nic nie brakuje😉.
Polecam.
250 g zwykłej mąki pszennej
250 g mąki pszennej razowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
420 ml maślanki
Na początek rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°st. Wsypujemy suche składniki do miski i mieszamy. Następnie  wlewamy maślankę i mieszamy wszystko dokładnie, aż do połączenia sie składników i uzyskania miękkiego, kleistego ciasta. Gdy uda nam się to juz osiągnąć, posypujemy blat mąką. Wykładamy ciasto,  formujemy chleb dowolnie. Gotowy produkt, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Robimy nacięcie na krzyż . Oprószamy mąką(lub delikatnie smarujemy woda i tak jak ja posypujemy płatkami żytnimi oraz pestkami dyni ). Wstawiamy na środkowy  poziom piekarnika i pieczemy 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy i odkładamy na kratkę do wystudzenia.SMACZNEGO

Kurczak pieczony

Kurczak pieczony na kanapki.

1kg uda z kurczaka
Sól pieprz czosnkowy
Ulubione przyprawy ( u mnie2 łyżeczki majeranku 1niepełna łyżeczka papryki wędzonej czosnek około 3ząbki doprawiamy kto jak i ile lubi)

Mięso obieramy z kości(skóry zostawiłam) myjemy osuszamy . Do miski dodajemy mięso przyprawy mieszamy i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc). Rano wyciągamy wszystko jeszcze raz mieszamy i wkładamy do siatki wedliniarskiej. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 120st. (Najlepiej żeby mięsko wisiało )z termoobiegiem i pieczemy około godziny. Po wyjęciu z piekarnika odkładamy do ostygnięcia (najlepiej gdzieś powiesić)a następnie wkładamy do lodówki.SMACZNEGO

Salceson domowy

Witam i zapraszam na domową wędlinę.
Kurczak z żołądkami w smaku przypomina dobrze zrobiony salceson włoski.

Składniki i sposób wykonania:
1 kg wytrybowanych udek
0,5 kg żołądków
Udka i żołądki zapeklować w osobnych naczyniach
mieszanką peklosoli i soli niejodowanej 18 g / kg ( dałam 10g soli niejodowanej i 8 g peklo)
Odstawić do lodówki na dwie doby.
Dwa razy pomieszać.
Po peklowaniu żołądki przepłukać, zalać wrzątkiem, dodać 2 liście laurowe, ugotować do miękkości.
Ostudzić i pokroić.
Wywar zachować.
Skórki z udek i gorsze cząstki mięsa zmielić na drobnych oczkach ( razem 30-40 dag) , resztę mięsa pokroić w kostkę 3x3 Wszystkie mięska włożyć do miski, dodać: 2g pieprzu świeżo zmielonego
2-3 posiekane ząbki czosnku,
2g zmielonego kminku (1 łyżeczka - zmieliłam w młynku do kawy).
150 ml zimnego wywaru wymieszać z 30 g mąki ziemniaczanej, ( 4 pełne łyżeczki ) wlać do mięsa.
Wyrobić do kleistości - 5-7 min robotem z hakami u mnie ręcznie około 15minut.
Wyrobione do kleistości jest wtedy,
gdy kulka mięsa trzyma się ręki co najmniej 6 sekund.
Tak przygotowane mięso wkładamy do szynkowara zamykamy i parzyć w temperaturze 75 - 80 stopni do uzyskania w środku 72 stopni.
SMACZNEGO

Przepis :  Wyroby z szynkowara i praski.
Polecam

poniedziałek, 3 grudnia 2018

Jajko w koszulce


Zapraszam na jajko w koszulce.

Składniki:
Jajko
2 łyżki octu
1 litr wody

Przygotowanie:
Jajko wbijamy do małej miseczki. W garnku gotujemy litr wody. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień tak by delikatnie bulgotała. Do wody dodajemy ocet można też ocet zamienić na sok z cytryny.  Następnie wodę mieszamy w taki sposób by na środku utworzył się wir. Cały czas mieszając w środek wiru wlewamy jajko. Przestajemy mieszać i gotujemy około 3 minuty. Po tym czasie wyciągamy jajko łyżką cedzakową.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO

Takie jajka świetnie smakują na grzankach lub jako dodatek do sałatki.
Ja podałam je na szynce gotowanej z dodatkiem pomidora.