wtorek, 28 lutego 2023

Wątróbka z kurczaka w słoiku z piekarnika


 Wątróbka drobiowa z piekarnika.


Składniki:

Około 600g wątróbki drobiowe

2 średniej wielkości cebule

1 duże jabłko

Przyprawy do smaku (sól, pieprz, majeranek)

2 ząbki czosnku

Zielona pietruszka według uznania 

Około 20g masła 


Przygotowanie:

Pietruszkę myjemy, osuszamy i siekamy.

Wątróbkę oczyszczamy z błonek i kroimy na mniejsze kawałki.

Przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, pietruszkę i dokładnie mieszamy.

Cebulę obieramy i kroimy w piórka.

Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.

Jabłko myjemy, kroimy na pół, wycinamy gniazda nasienne.

Następnie przecinamy jeszcze raz na pół i kroimy w pół plastry.

Na spód słoika układamy porcję cebuli, następnie jabłka, wątróbki i tak na przemian do wyczerpania składników.

Ostatnią warstwą muszą być jabłka lub cebula.

Na koniec dodajemy porcję masła.

Wszystko przykrywamy folią aluminiową.

Słoiki z wątróbką układamy na blasze do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, pieczemy ok 30-40 minut.

Oczywiście kontrolujemy czas pieczenia ponieważ piekarnik piekarników nie jest równy.

Podajemy zaraz po upieczeniu z ulubionymi dodatkami.

U mnie taka wątróbka została podana z ogórkami w curry i pieczonymi ziemniakami.

⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️

https://kasiapichci.blogspot.com/2019/08/ogorki-w-kurkumie-i-saatka-z-kapusty-to.html?m=1

Smacznego.


Taką wątróbkę z piekarniku można zrobić również w naczyniu żaroodpornym.

Przypraw użyłam 10g soli i po 5g pieprz oraz majeranku.

Oczywiście doprawiamy według siebie 😉





poniedziałek, 27 lutego 2023

Pasta z fasoli


Pasta z fasoli.

Świetnie się sprawdzić na śniadanie jako dodatek do chleba lub z warzywami jako mała przekąska.

Polecam.



Składniki:

Puszka białej fasoli 

1-2 ząbki czosnku

Sok z cytryny do smaku 

Majeranek, sól, świeżo mielony pieprz do smaku 

Oliwa z oliwek

Prażonym słonecznikiem według uznania

Opcjonalnie woda (jeśli pasta będzie za gęsta)




Przygotowanie:

Czosnek obrać i przełożyć do miski.

Fasolę odcedzić.

Całość doprawić solą, pieprzem, majerankiem oraz sokiem z cytryny i zmiksować na gładką pastę za pomocą blendera powoli wlewając oliwę.

Gotową pastę wymieszać z prażonym słonecznikiem.

Przełożyć do miski z góry skropić oliwą,udekorować słonecznikiem, majerankiem i pieprzem.

Smacznego.




Ja dodałam 2 ząbki czosnku, pasta jest dość intensywna w smaku.


środa, 22 lutego 2023

Sałatka ze śledziem z puszki.


Szybka,prosta i smaczna sałatka 🥗
Sałatka ze śledziem z puszki.
Jeśli ktoś chętny zapraszam po przepis😉.

Składniki:
1 puszka śledzia w oleju
Sałata masłowa (100g)
Pomidor (100g)
Papryka czerwona (100g)
2 jajka od szczęśliwych kurek
Pietruszka zielona
Sól i pieprz ziołowy do smaku
Czerwona słodka papryka
Olej lub oliwa

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy.
Rybę odsączamy z oleju, dzielimy na mniejsze kawałki i odkładamy na bok.
Warzywa myjemy i osuszamy.
Następnie sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, paprykę kroimy w kostkę a pomidora w ćwiartki.
Na talerzu układamy porcję sałaty a następnie resztę warzyw.
Na górę układamy kawałki ryby oraz jajka.
Wszystko polewamy olejem wymieszanym z przyprawami oraz pietruszką.
Smacznego.


wtorek, 21 lutego 2023

Zapa krem z warzyw





Zupa pomidorowo-warzywna🥰.

Składniki:
Bulion wołowy lub warzywny około 1l
2 łyżki oleju rzepakowego
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
1 łyżka słodkiej papryki mielonej
Ostra papryka mielona według uznania 
2 ziemniaki 
2 małe liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 marchewki średniej wielkości 
2 średnie czerwone papryki
1 puszka pomidorów krojonych 
3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego (można pominąć)
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
Marchewkę obrać i pokroić w plastry lub pół plastry.
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego.
Wrzucić cebulę i czosnek, przemieszać i smażyć przez chwilę do czasu aż cebula się zeszkli. 
Następnie dodać marchewkę i chwilę smażymy.
Do garnka wlać bulion dodać pomidory w puszcze, ziele angielskie i liście laurowe, zamieszać. Przykryć garnek pokrywką i gotować na średnim ogniu.
Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w dużą kostkę.
Dodać do zupy i gotować kilka minut.
Na koniec dodajemy ziemniaki i gotujemy kolejne kilka minut.
Gdy warzywa będą miękkie, do zupy dodajemy 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego, wszystko wymieszać i gotować jeszcze przez kolejne kilka minut.
Jeśli jest potrzeba zupę doprawiamy.
Wyjmujemy ziele i liść laurowy,miksujemy na gładką masę.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Ja podałam taką zupkę z wędzonym serem twarogowym, pestkami dyni, grzankami z chleba razowego i świeżymi pomidorami koktajlowymi.
Smacznego.

Jeśli zupa jest za gęsta,dolewamy bulionu.
Wszystko zależy od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać.

Przepisy na serek wędzony typu włoskiego ⬇️⬇️⬇️

 

Sałatka z awokado


 Dzień dobry 😘

Na śniadanko Kaśka zrobiła sałatkę z awokado i jajkiem 🥰.

Polecam 😉


Składniki:

Kilka liści sałaty masłowej (3szt.)

Małe 🥑

Kilka pomidorów koktajlowych (6szt)

Jajko (2szt)

Ulubione przyprawy (sól, pieprz, czerwona papryka ostra, bazylia)

Majonez (mała łyżeczka Kielecki 🥰)


Przygotowanie:

Jajka gotujemy według uznania (u mnie na twardo).

Sałatę myjemy, osuszamy, dzielimy na mniejsze kawałki.

Pomidork myjemy,i kroimy na pół.

Awokado przecinamy na pół, wyjmujemy pestkę i miąższ.

Pestkę wyrzucamy a miąższ kroimy w kostkę.

Teraz wszystkie składniki (oprócz jajek)mieszamy w misce.

Wykładamy na talerz.

Posypujemy przyprawami według uznania,na wierzchu układamy jajka.

Taką sałatkę podałam w towarzystwie grzanek z chleba żytniego.

Smacznego.


Ilość składników na jedną porcję są podane w nawiasach.

Ale to jest porcja dla mnie 😉😂.

Każdy może dodać dowolną ilość składników jak i przypraw.

Domowa szynka z drobiu


 Dzień dobry kochani 😘.

Kolejna domowa szynka gotowa😉.

Tym razem szyneczka z piersi kurczaka i uda indyka🤔.

Kto chętny zapraszam po przepis 😉.

Szyneczka drobiowa z koperkiem 🥰.


Składniki:

500g mięsa mielonego z uda indyka

4 średniej wielkości piersi kurczaka około kg 

Koperek według uznania 

Około 100 ml zimnej wody

1 łyżka (8 g) żelatyny

18 g peklosoli lub soli zwykłej na kg mięsa 

Ząbek czosnku można pominąć 


Przygotowanie:

Na początek piersi z kurczaka trzeba pokroić na mniejsze kawałki.

Następnie delikatnie rozbijamy mięsko tłuczkiem i przekładamy do miski, dodajemy sól, mięso z indyka, mieszamy i odkładamy do lodówki na około 24godziny.

Po tym czasie dodajemy posiekany koperek,żelatynę i wodę.


Wszystko dokładnie wyrobić aby masa stała się kleista

Mięsną masę przekładamy do szynkowaru.

Szynkę parzyć w temperaturze 75-80 stopni C do momentu aż wyrób w środku uzyska 72 stopnie C.

Szynkę pozostawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej a następnie przełożyć do lodówki.

Następnego dnia szyneczka jest gotowa.

Smacznego 🥰.


Podajemy z ulubionymi dodatkami 🥰.

Następnym razem pierś kurczaka zamienię na udo.

Szyneczka w smaku dobra ale jak dla mnie trochę za sucha.

Mężowi zaś bardzo smakuje więc zdania są podzielone.


poniedziałek, 20 lutego 2023

Sałatka z wędzonym kurczakiem, jajkiem i ogórkiem kiszonym.


 Sałatka z wędzonym kurczakiem, jajkiem i ogórkiem kiszonym.

Ktoś chętny?

Składniki na 1 porcję:

1 udko wędzone z kurczaka

2 duże jajka 

1 większy lub 2 mniejsze ogórki kiszone 

Koperek według uznania

Majonez według uznania (1 mała łyżeczka)

Sól,pieprz ziołowy do smaku lub zwykły jak kto woli 

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w widoczną kostkę.

Koperek siekamy.

Mięso z kurczaka obieramy, kroimy w kostkę.

Ogórki również kroimy w kostkę.

Do miski dodajemy resztę składników, doprawiamy według uznania (uważajmy na sól, ponieważ ogórki są już dość słone), dokładnie mieszamy.

Przekładamy na talerz.

Taką sałatkę podałam w towarzystwie grzanek z chleba żytniego.

Smacznego.




sobota, 18 lutego 2023

Serek wiejski z gruszką i orzechami


 Serek wiejski z gruszką i orzechami to świetny,lekki i pyszny pomysł na deserek 🥰.

Uwielbiam takie połączenie smaków, chociaż na pewno nie wszystkim zasmakuje.

Jeśli lubicie takie połączenie smaków zapraszam po przepis 🤔😉.


Składniki:

100g serka wiejskiego

1 średniej wielkości gruszka

Około 20g płatków owsianych

Garść orzechów (mix)

Opcjonalnie łyżeczka miodu 


Przygotowanie:

Wszystkie składniki wkładamy do miski blendera i miksujemy na gładką masę.

Przygotowaną masę przekładamy do szklanego naczynia i dekorujemy wierzch posiekanymi orzechami.

Smacznego 🥰.

Sałatka z kurczakiem i kaszą pęczak





Sałatka z kaszy pęczak i kurczaka wędzonego.


Składniki: 

100 g ulubionej kaszy (pęczak)

300 g mięsa z uda wędzonego kurczaka 

Mała puszka kukurydzy konserwowej

3 jaja ugotowane na twardo

Majonez według uznania (1 niepełna łyżka)

Sól, pieprz ziołowy do smaku 


Przygotowania:

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Następnie odcedzamy i studzimy.

Kukurydzę odsączyć z zalewy.

Kurczaka kroimy w widoczną kostkę.

Jaja obrać i pokroić w drobną kostkę.

Do miseczki przesypać wystudzoną i ugotowaną kaszę.

Dodać resztę składników, doprawić według uznania  i dokładnie wymieszać.

SMACZNEGO.




sobota, 11 lutego 2023

Sałatka z serem feta, pomidorami i słonecznikiem.


 
Kolejna szybka sałatka na grilla i nie tylko.

Kilka prostych składników, dziesięć minut roboty i gotowe.

Polecam.

Ilość składników oczywiście dowolną,jak zwykle w nawiasach ile czego było u mnie.


Składniki:

Rukola (pół opakowania)

Szpinak (2 garście )

Ser feta (pół opakowania)

Pomidorki koktajlowe (10 sztuk)

Papryka stożkowa (średniej wielkości )

Ogórek gruntowy (mały)

Słonecznik według uznania

Sos francuski


Przygotowanie:

Warzywa myjemy, osuszamy i kroimy, paprykę i ogórek w pół plastry,pomidorki na pół.

Ser feta kroimy w kostkę.

Słonecznik uprażyć na suchej patelni.

Sos przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na talerz wykładamy porcję szpinaku i rukoli, mieszamy.

Na górę układamy resztę składników.

Wszystko posypujemy słonecznikiem i polewamy sosem.

Smacznego.










piątek, 10 lutego 2023

Sałatka z serem gorgonzola


 Prosta i szybka sałatka z kilka składników.

Świetnie sprawdzi się jako dodatek do potraw z grilla.

Polecam.


Składniki:

Ser gorgonzola (pół opakowania)

Kilka pomidorów koktajlowych (mix)

Rukola (według uznania )

Szpinak (według uznania )

Dość sporą garść mixu orzechów

(migdały, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy laskowe)

Ulubiony sos do sałatek (włoski)


Przygotowanie:

Szpinak mieszamy z rukolą i wykładamy na talerz.

Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na pół.

Orzechy siekamy i uprażyć je na suchej patelni.

Ser kroimy w kostkę.

Sos przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na wcześniej przygotowany talerz układamy pomidory,ser oraz orzechy.

Przed podaniem polewamy sosem.

Smacznego.


W nawiasach jak zwykle umieszczone są ilości i jakie produkty dokładnie zostały użyte u mnie 😉.



wtorek, 7 lutego 2023

Sałatka jarzynowa


 Sałatka jarzynowa ❤️


  • Składniki:

  • 4 większe ziemniaki
  • 2 duże marchewki
  • 1 większa pietruszka
  • Pół dużego selera lub jeden mniejszy
  • 4 jajka
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 1 mała cebula
  • 1 małe jabłko 
  • 1 mała puszka zielonego groszku (Bonduelle)
  • Majonez według uznania (Kielecki)



Przygotowanie:

Warzywa myjemy i wkładamy do garnka z zimną wodą,
  •  gotujemy pod przykryciem do miękkości, przez ok. 30-40 minut.
  • Ugotowane warzywa odcedzić, ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.
  • Jajka ugotować na twardo (ok. 5 - 6 minut licząc od zagotowania się wody), ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
  •  Ogórki pokroić w kostkę.
  •  Cebulę oraz jabłko obrać i pokroić również w kostkę.
  • Wszystkie składniki dodać do miski, wsypać dobrze odcedzony groszek.
  • Całość doprawić solą oraz pieprzem według uznania.
  • Na koniec dodać majonez i wszystko razem dobrze połączyć.

Smacznego.

Jeśli chodzi o sól i pieprz zawsze dodaję tyle o ile,
lepiej doprawić sobie samemu na talerzu  niż przesolić 😉.
Majonezu około 2 łyżki,nie lubię jak sałatka pływa 😂


sobota, 4 lutego 2023

Ser wędzony typu włoskiego z oliwkami, czosnkiem i papryką..

Wędzony serek typu włoskiego znacie, kochacie, uwielbiacie  i lubicie😍.

A co powiecie na taki serek w oliwie z oliwkami, czosnkiem i papryką 😋😉.

Ktoś chętny?

Jeśli tak zapraszam po przepis 😉🥰.


Składniki:

Jeden lub więcej wędzonych serków typu włoskiego

Olej lub oliwa ( olej rzepakowy tłoczony na zimno)

Ulubione przyprawy i dodatki 

(u mnie to oliwki, koperek, pietruszka, czosnek, papryka czerwona)

Przygotowanie:

Serek wędzony pokroić w widoczną kostkę i układać na przemian z dodatkami w słoiku.

Wszystko zalać olejem tak aby ser całkowicie był zakryty, zakręcić słoiki i wstawić do lodówki na kilka dni aby smaki się przegryzły.

Teraz najprzyjemniejsza część,degustacja 😋.

Smacznego.



Taki serek może stać dość długo w lodówce.

Ilość dodatków i ziół według uznania.

Do serka można dodać soli,ja jednak tego nie robie ponieważ takie serek używam do sałatek a sałatkę solę na końcu.

Smacznego!


Przepisy na serek wędzony typu włoskiego ⬇️⬇️⬇️

https://kasiapichci.blogspot.com/2023/02/wedzony-serek-typu-woskiego.html?m=1


Serek wędzony z suszonymi pomidorami i pieprzem ⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️

https://kasiapichci.blogspot.com/2023/02/serek-w-oliwie-z-suszonymi-pomidorami.html?m=1


Sałatka z serem typu włoskiego w oleju ⬇️⬇️

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02QPV37JvoJxWruXwvKD5r1UcSXixioaJUgrAJmEdWuhRHhAhwaDpt7vksby6Y3GkXl&id=100063824672089


serek w oliwie z suszonymi pomidorami, chilli, pieprzem i majerankiem.


 Wędzony serek typu włoskiego znacie, kochacie, uwielbiacie i lubicie😍.

A co powiecie na taki serek w oliwie z suszonymi pomidorami, chilli, pieprzem i majerankiem 😋😉.

Ktoś chętny?

Jeśli tak zapraszam po przepis 😉🥰.


Składniki:

Jeden lub więcej wędzonych serków typu włoskiego

Olej lub oliwa

Ulubione przyprawy i dodatki(u mnie to przyprawa suszone pomidory z chilli,kolorowy pieprz, majeranek)

Przyprawy oczywiście według uznania


Przygotowanie:

Serek wędzony pokroić w widoczną kostkę i układać na przemian z przyprawami w słoiku.

Wszystko zalać olejem tak aby ser całkowicie był zakryta, zakręcić słoiki i wstawić do lodówki na kilka dni aby smaki się przegryzły.

Teraz najprzyjemniejsza część,degustacja 😋.

Smacznego.


Taki serek może stać dość długo w lodówce.


Smacznego!


Przepisy na serek wędzony typu włoskiego ⬇️⬇️⬇️

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=497469982390487&id=100063824672089

Placki owsiane z boczkiem


 

Witam kochani 😘

Kolejna odsłona placków owsianych 😍.

Tym razem z boczkiem 😋.

Życzę miłej niedzieli i dużo zdrówka 😘.


Składniki:

60g płatków owsianych

2 jajka

Ulubione dodatki

Sól pieprz do smaku


Przygotowanie:

Do kielicha blendera wkładamy płatki owsiane oraz jajka i miksujemy wszystko na gładką masę.

Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i smażymy nasze placki z 2 stron.

Z podanej ilości wychodzą około 4 sztuki.

Na upieczone placuszki układamy nasze dodatki.

Ja na spód placka dodałam rukolę,pomidor, sól pieprz a na górę boczek (boczek wcześniej podsmażyć na patelni).

Smacznego.


Do placków nie dodawałam soli ale wy możecie dodać jeśli macie ochotę 😉

Udka po kujawsku


Udka po kujawsku.

Polecam.


Składniki ;

3-4 udka z kurczaka

Ulubione przyprawy

Majonez

Ketchup

Około pół szklanki tartej bułki

2 ząbki czosnku 

Kilka kropli oliwy


Mięso myjemy osuszamy dodajemy ulubione przyprawy oliwę i mieszamy. 

U Czyżaków sól pieprz czosnek papryka słodka i ostra.

Odkładamy na noc do lodówki.

W miseczce mieszamy około 2 łyżki majonezu i 2 łyżki ketchupu.

Smarujemy górę naszych udek.

Następnie tak przygotowane mięso obtaczamy z jednej strony w tartej bułce.

Układamy na blaszce i pieczemy około 30-45 minut w 180st. 

Po upieczeniu wykładamy na talerz i podajemy z ulubionymi dodatkami u mnie frytki z piekarnika i marchewka z groszkiem.

Smacznego.

piątek, 3 lutego 2023

Krupnik z grzybami


 Tak mnie naszło ostatnio na jakąś zupę z kaszą pęczak 😉no to mamy to 💪🥰.

Krupnik z  kaszą pęczak, grzybami i mięskiem 🥰.


Składniki:

Około 500g mięsa wieprzowego (żeberka)

100g kaszy pęczak

1 pietruszka

Mały seler

1 duża marchewka

Mała cebula 

3-4 mniejsze ziemniaki

Około 200g grzybów

Sól,pieprz,kostką warzywna do smaku

Zielona pietruszka 


Przygotowanie:

Do większego garnka wkładamy żeberka,zalewamy wodą,dodajemy umyte i pokrojone grzyby oraz obraną i przekrojoną na pół cebulę.

Wszystko doprawiamy do smaku, solą, pieprzem, kostką lub co tam dodajecie do zupy.

Taki wywar gotujemy do miękkości mięsa.

Następnie mięso wyjmujemy razem z cebulę, dodajemy pokrojone w drobną kostkę warzywa

i wsypujemy kaszę.

Gotujemy do miękkości.

Ugotowane mięso obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.

Dodajemy również posiekaną natkę pietruszki, mieszamy.

Na koniec jeśli jest potrzeba zupę doprawić po swojemu.

Smacznego.


Warzywa można zetrzeć na tarce jeśli ktoś woli,wtedy najpierw dodajemy kaszę a gdy będzie miękka dodajemy warzywa.

Grochówka z kociołka


 Dzień dobry wszystkim w ten niedzielny poranek 😘😘😘😘.

Jak się spało?

Wczoraj na obiadek była grochówka z kociołka 🥰 wyszła naprawdę pyszna😋😋😋😋😋.

Kto chętny zapraszam po przepis 😉

Życzę miłego dnia dużo ☀️ i pysznych obiadków 🥰


Składniki:

300-350g łuskanego grochu

800 g wędzonych żeberek

500 g ziemniaków 

200 g kiełbasy śląskiej lub innej 

300 g wędzonego boczku 

3 marchewki

1 pietruszka

2,5 łyżki majeranku 

3 liście laurowe

4 kulki ziela angielskie

5-7 kulek czarnego pieprzu

1 kostka warzywna (najlepiej domowa)


Przygotowanie:

Groch moczymy przez kilka godzin(najlepiej całą noc).

Do kociołka wlewamy wodę (tak do połowy jego wysokości) i umieszczamy go nad paleniskiem. Dodajemy pokrojone żeberka, liście laurowe, ziele angielskie,kulki pieprzu i kostkę rosołową (można pominąć i użyć tylko soli).

Zamykamy garnek i zostawiamy na około 30-50 minut aż żeberka będą miękkie.

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do naszego wywaru z żeberek.

Żeberka można w tym momencie wyjąć ostudzić i obrać lub zostawić w garnku i podać później w całości (u mnie opcja nr.2).


Cebulę siekamy, smażymy na osobnej patelni razem z pokrojonym boczkiem i kiełbasą.

Przekładamy do garnka (teraz też dodajemy obrane mięso z żeberek, jeśli wybraliście opcję nr.1).

Mieszamy całość, wsypujemy nasz groch, dodajemy majeranek.

Teraz należy naszą grochówkę naprawdę często mieszać, aby nie przywarła do dna.

Opcjonalnie w trakcie gotowania dolewamy wodę(u mnie nie było to konieczne), aby grochówka nie była za gęsta.

Gotujemy wszystko do miękkości, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku.

Smacznego.


W oryginalnym przepisie grochu było 500g.

Mnie się wydawało że to za dużo na pojemność mojego kociołka.

Dobrze zrobiłam dając mniej, grochówka wyszła super.

Użyłam garnka o pojemności 5l.

Zupa z sałaty



Zupa z sałaty.


Składniki:
1-1,5l bulionu drobiowego
1 duża główka sałaty masłowej lub mix sałat
Ząbek czosnku 
3 łyżki kwaśnej śmietany
Sól, pieprz do smaku 
4 jaja ugotowane na twardo
Koperek

Przygotowanie:
Sałatę dokładnie wypłukać, drobno pokroić(ja użyłam mixu sałat)
Do gotującego się bulionu dodać sałatę.
Gotujemy 5-10minut.
Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek, doprawić do smaku jeśli jest taka potrzeba.
Śmietanę rozmieszać z odrobiną zupy, by się zahartowała, wlać do garnka.
Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i posiekanym koperkiem.
Smacznego 

Ja zamiast kwaśnej śmietany dodałam śmietanę 30% i cytrynę do smaku.

Podobną zupę robiła moja mama😋.


 

Rozgrzewającą zupa warzywna z mlekiem kokosowym



 Składniki:

2 średnie marchewki

1/2 czerwonej cebuli

1/2 czerwonej papryki

4 ząbki czosnku

Masło do smażenia warzyw

1-2 cm imbiru

800ml wywaru warzywnego

2 średnie pomidory malinowe

1 papryczka chili

1/2 puszki mleka kokosowego

Sól pieprz do smaku

1 łyżeczka kolendry ziarna

1 łyżeczka kminu rzymskiego

Makaron ryżowy


Przygotowanie:

Kolendrę i kmin umieścić w moździerzu i zgnieść na miazgę.

Marchew obieramy myjemy i kroimy w plastry.

Z papryki usuwamy gniazda myjemy osuszamy i kroimy w kostkę.

Imbir obieramy i ścieramy na tarce.

Cebulę kroimy w piórka.

Czosnek siekamy.

Pomidory kroimy w kostkę.

W garnku rozpuścić masło dodać marchew czosnek cebulę i paprykę chwilę smażymy.

Następnie dodajemy przyprawy mieszamy i jeszcze chwilę smażymy.

Dodajemy pomidory oraz wywar.

Zagotować i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem około 15-20minut.

Ściągamy pokrywkę doprawiamy jeśli potrzeba i wszystko miksujemy na gładki krem.

Dodajemy mleko kokosowe i zagotować.

Możemy podać z ryżem pieczywem groszkiem ptysiowym grzankami lub tak jak u mnie z makaronem ryżowym.

Posypujemy pietruszką pieprzem i gotowe.

SMACZNEGO


Warzywa kroimy jak tam chcemy i tak wszystko zostanie zmiksowane.

Zupka wyszła dość pikantna.

Serek wiejski z płatkami owsianymi i gruszką




Miałam ochotę na coś słodkiego 🤔

Więc na szybko powstał taki o to deserek 🥰.


Składniki:

Serek wiejski (100g)

Płatki owsiane (30g)

Gruszka

Cynamon do smaku 

Miód według uznania (miód cytrynowy 1 łyżeczka)

Kilka posiekanych orzechów włoskich


Przygotowanie:

Gruszkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.

Przekładamy do miski dodajemy cynamon i część posiekanych orzechów.

Serek wiejski miksujemy na gładką masę za pomocą blendera.

Do serka dodajemy miód i mieszamy.

Na dno szklanki wsypujemy płatki owsiane, następnie dodajemy serek oraz gruszki z cynamonem.

Górę deseru posypujemy resztą orzechów i gotowe 😉.

Smacznego 😘.



Płatki owsiane można wymienić na inne.

Placki owsiane z tuńczykiem i jajkiem sadzonym





Kolejne moje pyszne śniadanko 🥰🥰🥰

Placki owsiane z tuńczykiem, sałatą i sadzonym jajkiem 🥰.

Miłego popołudnia 😘😘😘


Składniki:

60g płatków owsianych

2 jajka+1jajko sadzone

Sałata masłowa

Papryka czerwona 

85g tuńczyka w oleju(mała puszka)

Sól,pieprz do smaku


Przygotowanie:

Do kielicha blendera wkładamy płatki owsiane oraz jajka i miksujemy wszystko na gładką masę.

Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i smażymy nasze placki z 2 stron.

Z podanej ilości zrobiłam tym razem 2 większe placuszki.

Na upieczony placek nakładamy porcję tuńczyka, przykrywamy drugimi plackiem.

Następnie na górę układamy sałatę, paprykę, doprawiamy a na koniec dodajemy jajko sadzone.

Smacznego.


Do placków nie dodawałam soli ale wy możecie dodać jeśli macie ochotę 😉

Biała kiełbasa z cebulą na winie





Biała kiełbasa na 🍷 z cebulą 😍

Składniki:

2-4szt.białej kiełbasy

2 duże cebule

Olej

Około 0,5 szklanki białego wytrawnego wina

Pieprz i sól do smaku


Przygotowanie:

Cebulę obieramy, przecinamy na pół i kroimy w plastry.

Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę. Zmniejszamy ogień i podsmażamy.

Gdy cebula stanie się szklista, przekładamy ją na talerz.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i dodajemy kiełbasę (kiełbaski można dodać w całości lub tak jak u mnie pokroić je w plastry), chwilę smażymy.

Następnie podlewamy kiełbaski winem, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem ok. 10-15 minut

Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy cebulę i podgrzewamy wszystko, aż wino całkowicie wyparuje, natomiast kiełbasa ładnie się zarumieni.

Na koniec doprawiamy do smaku ,ja dodałam jeszcze do całości koperek.

Podajemy z ulubionymi dodatkami (ogórek w curry, pomidor i grillowany chleb razowy 🥰).

Smacznego 😘.

Domowy boczek wędzony



Wędzony boczek to jedna z moich ulubionych wędlin 🥰.

Sposobów wędzenia jest kilka pod spodem mój przepis.

Jeśli ktoś chętny zapraszam 😉.

Miłego popołudnia 😘


Składniki:

Surowy boczek dowolną ilość 

(około 2,5kg pokrojony na równe kawałki)

18g peklo soli na kg miesa


Ja swoje mięsko pekluje zawsze na sucho

(czyli nacieramy boczek peklo solą z każdej strony,nie zostawiając żadnego miejsca bez natarcia).

Tak przygotowane mięso wkładamy do pojemnika i odstawiamy do lodówki na 4-5 dni.

Dwa razy na dzień wylewamy wodę która sie wytworzyła i przewracamy mieso na drugą stronę. Gotowe mięso wyjmujemy i płuczemy pod bieżącą wodą.

Następnie wieszamy go na haku lub kładziemy na kratce i pozostawiamy, by dobrze obsechł(kilka godzin).


Gdy mięso jest suche, można przystąpić do wędzenia.

Boczek wkładamy do wędzarni bez dymu i osuszamy przez około pół godziny. Następnie wędzimy przez 3 godziny w temperaturze 50-55 stopni(ja używam wędzarni balkonowej więc temperatura jest wyższa a czas wędzenia krótszy około 2 godziny).

Następnie boczek po uwędzeniu trafia do parzenia. 


Mięso wkładamy do gorącej wody o temperaturze 85 stopni.

Do wody dodaję kilka liści laurowych i kilka kulek ziela angielskiego.

Parzymy do momentu, aż uzyskał wewnątrz temperaturę 72 stopnie.

Po wyciągnięciu z garnka boczek trafił na kilka minut do zimnej wody, by się zahartował (nie zawszę tak robię 😉).

Boczek chłodzimy w temperaturze pokojowej a następnie przełożyć do lodówki.

Wygląda jak na zdjęciu 😍.




Smacznego 🥰.

Placki owsiane

 Dzień dobry 😘




Kolejna odsłona placków owsianych 😍.

Normalnie tak mi te placuszki zasmakowały że jem je już zamiast chleba 🤔😉.

Wiem wiem jestem nudna z tymi plackami 😂😁😉.

Tym razem placuszki podałam w towarzystwie kiełbasy smażonej z cebulką,jakiem sadzonym i 🥗 z sałaty, 🍅, rzodkiewki, ogórka oraz soli, pieprzu i oliwy.


Składniki:

60g płatków owsianych

2 jajka

Ulubione dodatki

Sól pieprz do smaku


Przygotowanie:

Do kielicha blendera wkładamy płatki owsiane oraz jajka i miksujemy wszystko na gładką masę.

Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i smażymy nasze placki z 2 stron.

Z podanej ilości wychodzi około 4 sztuki.

Na upieczone placuszki układamy nasze dodatki.


Smacznego.


Do placków nie dodawałam soli ale wy możecie dodać jeśli macie ochotę 😉

Salmorejo 😍 oryginalny andaluzyjski chłodnik.




Salmorejo  😍 oryginalny andaluzyjski chłodnik.


Składniki

200g bagietki pokrojonej w kromki

1kg miękkich pomidorów (obranych ze skórki)

1 papryka czerwona

2-3 ząbki czosnku

500 ml wody

70 ml oliwy z oliwek

Sól pieprz do smaku

2-3 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w dość drobną kostkę

4-6 plasterków szynki dojrzewającej pokrojonej w paski


Przygotowanie:

Z papryki usuwamy gniazda nasienne.

Bagietkę zalać wodą żeby zmiękła.

Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory paprykę czosnek i sól.

Gdy wszystko mamy praktycznie zmiksowane cienką stróżką wlewamy do chłodnika oliwę z oliwek i jeszcze chwilę miksujemy.

Jeśli trzeba doprawić.

Gotowe.

Proste i bardzo smaczne.

Goście zabrali słoiczki z zupą do domu więc musiało smakować😜

Zupę podajemy w towarzystwie posiekanego jajka z kawałkami dojrzewającej szynki i skropić oliwą.


Dodatkowo od siebie do zupy dodałam kilka liści bazylii (zmiksować) a wierzch posypałam posiekanym szczypiorkiem.

Krem z kukurydzy



Kolejna pyszna zupa krem wjechała na stół u Czyżaków 😍😍😍😍.

Tym razem to zupa krem z kukurydzy podana w towarzystwie papryki chilli,pietruszki zielonej, chipsów ziemniaczanych i boczku. 

Polecam. 

 

Składniki:

1 czerwona cebula

3-4 ząbki czosnku 

1-2 cm imbiru 

2 łyżki oliwy

Szczypta cukru


Kukurydza: 2 puszki

1 puszka mleka kokosowego 

500 ml bulionu warzywnego 

1 łyżka soku z cytryny 

1 łyżeczka papryki wędzonej 

1/2 łyżeczki kuminu (można pominąć) 

Pieprz i sól do smaku


Przygotowanie:

W garnku rozgrzać olej.

Cebulę, czosnek oraz imbir obrać, posiekać, wrzucić do garnka, dodać cukier i smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.


Po około 5 minutach dodać pozostałe składniki (kukurydzę dodajemy razem z zalewą) i gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut.


Po tym czasie zawartość garnka zmiksować na gładki krem.

Gdyby krem z kukurydzy wyszedł zbyt gęsty, możemy dolać trochę wody.

Zupę można zostawić w takiej postaci lub przetrzeć przez sito.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

SMACZNEGO.

Zupa marchewkowa z serem twarogowym i prażonym słonecznikiem




Zupa marchewkowa z serem twarogowym, prażonym słonecznikiem i pietruszką.

Taki obiadek u Czyżaków był wczoraj 😉😍😍. 


Składniki:

0,5 kg marchewki

0,75 l bulionu 

2 cebule

2 ząbki czosnku

4 łyżki oliwy

szczypta bazyli 

sól pieprz 

sok z cytryny do smaku

100 g sera twarogowego

Prażony słonecznik i pietruszka zielona według uznania


Przygotowanie:

Marchewkę obrać umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

 Na rozgrzany tłuszcz dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy10 minut.

Czosnek miażdżymy nożem i obieramy. Przeciskamy przez praskę i dodajemy do reszty chwilę smażymy. 

Teraz do garnka wkładamy startą na tarce marchewkę, przyprawiamy szczyptą bazylii i chwilę smażymy.

Podlewamy marchewkę niedużą ilością wywaru i przez moment dusimy.

Następnie podlewamy wszystko resztą wywaru, zagotować.

Doprawiamy sokiem z cytryny,pieprzem i w razie konieczności solą.

Zupę wykładamy na talerz, na górę układamy porcję sera, słonecznika i pietruszki. SMACZNEGO


W przepisie jest kminek ja go wymieniłem na bazylię bo za kminkiem nie przepadamy

Zupa krem z brokuła.

 Zupa krem z brokuła.





Składniki:

1 brokuł około 500g

1 średnia marchewka

1 cebula

1L bulionu warzywnego

Śmietana 30%

Prażony słonecznik

Łyżka masła

Sól pieprz czosnkowy gałka muszkatołowa do smaku


Przygotowanie:

Marchew obieramy i kroimy w kostkę.

Brokuł rozdrabniamy na mniejsze kawałki.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

Masło rozpuścić w garnku dodać cebulę marchewkę i chwilę podsmażyć.

Następnie dodajemy brokuła jeszcze chwilę smażymy i zalewamy wszystko bulionem.

Doprowadzić do wrzenia i gotujemy do miękkości.

Zupę ściągamy z ognia i miksujemy na gładki krem.

Doprawiamy do smaku solą pieprzem i gałką muszkatołową.

Wlewamy zupę do miski dodajemy śmietanę oraz prażony słonecznik (dodatki kto co lubi).

Słonecznik można zastąpić np. grzankami groszkiem ptysiowym itd.

SMACZNEGO

Zupa krem z ziemniaka





Krem z ziemniaka 🥰.

Proste składniki a smak mniam🥰🥰🥰😂😉. 


Składniki :

500g ziemniaków +1 większy 

600ml wywaru mięsnego

Mała cebula

Sól, pieprz,majeranek, gałka muszkatołowa do smaku


 Przygotowanie :


Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.

Dodatkowe ziemniaki usmażyć razem z cebulą na oleju i odstawić na bok.

Resztę ziemniaków dodać do wywaru i ugotować.

Gdy ziemniaki są miękkie zupę należy zmiksować na krem.

Następnie dodajemy przyprawy według uznania.

Dobra rada co do przypraw lepiej dodać mniej i doprawić niż przedobrzyć 😉. 

Zupę rozlewamy do talerzy.

Na górę układamy porcję smażonych ziemniaków z cebulą i obrane mięso z wywaru

(szczerze powiedziawszy te mięso nie jest tam potrzebne, same ziemniaki z cebulą wystarczą). 

Smacznego.


Wywar był zrobiony na żeberkach wedzonych z dodatkiem liścia i ziela angielskiego.

Zupa marchewkowa z serem feta





Mój mąż robi pyszną zupę marchewką. 

Tym razem ja zrobiłam ją trochę inaczej😉.

Zupa marchewkowa z serem feta :-). 


Składniki :

0,5 kg marchewki

0,75 l bulionu 

2 cebule

2 ząbki czosnku

4 łyżki oliwy

szczypta bazyli 

sól pieprz 

sok z cytryny do smaku

150 g sera feta


Przygotowanie :

Marchewkę obrać umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Na rozgrzany tłuszcz dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy 10 minut.

Czosnek miażdżymy nożem i obieramy. Przeciskamy przez praskę i dodajemy do reszty chwilę smażymy. 

Teraz do  garnka wkładamy startą na tarce marchewkę przyprawiamy szczyptą bazylii i chwilę smażymy.

Podlewamy marchewkę niedużą ilością wywaru i przez moment dusimy.

Podlewamy wszystko resztą wywaru zagotować.

Połowę sera feta wkładamy do garnka i miksujemy zupę na krem.

Doprawiamy sokiem z cytryny pieprzem i w razie konieczności solą  (ja nie dodaję ponieważ ser feta jest słony i to mi  wystarczy).

Zupę możemy podać z resztą sera oraz prażonym słonecznikiem lub grzankami czy groszkiem ptysiowym.

SMACZNEGO


W przepisie jest kminek ja go wymieniłem na  bazylię bo za kminkiem nie przepadamy.

Zupa marchewkowo-cukiniowa.





 Jedna z moich ulubionych zup🥰🥰🥰🥰🥰

Zupa marchewkowo-cukiniowa.

Polecam 🥰.


Składniki:

250g cukini

250g marchewki

1 cebula

0.5-0.75 litra bulionu warzywnego

Oliwa

Sól, pieprz do smaku 


Przygotowanie:

Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i kroimy  w grubą kostkę.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki.

W garnku rozgrzać oliwę.

Wrzucić cebule, cukinię i smażyć około 3-4 minuty. Dodać pokrojoną marchewkę, chwilę podsmażyć, zalać bulionem i gotować 15 minut, aż warzywa będą miękkie.

Następnie zupę zmiksować na gładki krem.

Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Podajemy z ulubionymi dodatkami u mnie łyżeczka śmietany 30% i mieszanka ziaren.

Smacznego.


Ilość bulionu zależy od gęstości jaką chcecie uzyskać.

Zupa krem z cukinii i batatów




ZUPA KREM Z CUKINII l BATATA🥰.

Składniki:
Cukinia - 300 g
Bataty - 200 g 
Olej rzepakowy - 10 g 
Bazylia suszona według uznania
Imbir mielony - 3 g 
1 liść laurowy

Przygotowanie:
Warzywa kroimy w grubą kostkę i dusimy na oleju pod przykryciem.
Następnie dodajemy liść laurowy, bazylię, sól, imbir.
Warzywa zalewamy wodą (500 ml) i gotujemy do miękkości.
Całość zmiksuj blenderem na gładki krem.
Podawać z prażonymi ziarnami słonecznika i dyni.

Dla tych co nie są na diecie wodę można zamienić na bulion😉

Wędzony serek typu włoskiego


 Wędzone serki typu włoskiego 🥰


Składniki:

Sól kuchenna 80g

(Dla mnie to za dużo 60gr na litr wody wystarczy)

Woda przegotowana

Ser typu włoskiego 


Zaczynamy od solanki 

W litrze ciepłej wody rozpuszczamy 60gr soli kuchennej.

Odstawiamy do ostygniecia.

Serki wkładamy do zimnej zalewy na ok 24godz

(ja użyłam serów z Lidla pilos )


Po tym czasie wodę się odlewa a ser obtaczamy w ulubionych przyprawach lub zostawiamy bez przypraw (ja wolę bez mąż z ziołami ).

Serki dokładamy na ruszta i pozostawiamy na minimum 2godz niech sobie odpoczywają,tak zwane osuszanie czy jakos tak 😜

Następnie wstawiamy serki do wędzarni.

Wędzimy do uzyskania odpowiedniego koloru w 50-60stopniach.

Smacznego.

Zupa pomidorowo-warzywna.


 Zupa pomidorowo-warzywna🥰.


Składniki:

Bulion wołowy lub warzywny około 1l

2 łyżki oleju rzepakowego

1 duża cebula

2 duże ząbki czosnku

1 łyżka słodkiej papryki mielonej

Ostra papryka mielona według uznania 

2 ziemniaki 

2 małe liście laurowe

2 ziarna ziela angielskiego

2 marchewki średniej wielkości 

2 średnie czerwone papryki

1 puszka pomidorów krojonych 

3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego (można pominąć)

Sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.

Marchewkę obrać i pokroić w plastry lub pół plastry.

Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego.

Wrzucić cebulę i czosnek, przemieszać i smażyć przez chwilę do czasu aż cebula się zeszkli. 

Następnie dodać marchewkę i chwilę smażymy.

Do garnka wlać bulion dodać pomidory w puszcze, ziele angielskie i liście laurowe, zamieszać. Przykryć garnek pokrywką  i gotować na średnim ogniu.

Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w dużą kostkę.

Dodać do zupy i gotować kilka minut.

Na koniec dodajemy ziemniaki i gotujemy kolejne kilka minut.

Gdy warzywa będą miękkie, do zupy dodajemy 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego, wszystko wymieszać i gotować jeszcze przez kolejne kilka minut.

Jeśli jest potrzeba zupę doprawiamy.

Wyjmujemy ziele i liść laurowy,miksujemy na gładką masę.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Ja podałam taką zupkę z wędzonym serem twarogowym, pestkami dyni, grzankami z chleba razowego i świeżymi pomidorami koktajlowymi.

Smacznego.


Jeśli zupa jest za gęsta,dolewamy bulionu.

Wszystko zależy od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać.


Przepisy na serek wędzony typu włoskiego ⬇️⬇️⬇️

https://kasiapichci.blogspot.com/2023/02/wedzony-serek-typu-woskiego.html?m=1

czwartek, 2 lutego 2023

Kotleciki z tuńczyka


 Dzień dobry kochani 😘.

Jak mija dzionek?

Na śniadanko Kaśka przygotowała kotleciki z tuńczyka 😋😋😋😋😋😋.

Jakie to było pyszne🥰.

Kto chętny przepis umieszczam poniżej 😉


Składniki:

Puszka tuńczyka w sosie własnym (85g)

Papryka czerwona (40g)

Czarne oliwki (35g)

Koperek (4g)

Szczypiorek (4g)

Liście limonki kaffir według uznania (1sztuka)

można pominąć lub użyć soku z cytryny

1 jajko (rozmiar L)

1 łyżeczka mąki z brązowego ryżu

Przyprawy do smaku (sól, pieprz, ostra papryka)

Olej do smażenia


Przygotowanie:

Na początek tuńczyka przekładamy na sito i dobrze odsączamy z wody.

Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę.

Oliwki odsączamy z wody, kroimy w pół plasterki.

Koperek i szczypiorek siekamy.

Liście limonki kroimy najdrobniej jak się da.

Jajko wbijamy do miseczki i mieszamy.

Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy jajko,mąkę, liście kaffir, przyprawy i dokładnie mieszamy.

Na rozgrzanym oleju smażymy niewielkie kotleciki z dwóch stron na złoto brązowy koloru.

Po upieczeniu przekładamy na ręcznik papierowy.

Podajemy z ulubionymi dodatkami ( grzanki z chleba żytniego, serek wiejski z ogórkiem 😋).

Smacznego .


Ilość warzyw oraz przypraw według uznania.

W nawiasach oczywiście ile czego było u mnie.

Z podanej ilości wychodzą około 4sztuki średnie wielkości.

Mąkę z brązowego ryżu można zamienić na pszenną