sobota, 29 grudnia 2018

Bułki pszenne

Dzień dobry kochani😘
Zapraszam na pyszne i pachnące bułeczki gulaszowe 😍.
Miłego dnia 😁

Składniki:
500g mąki
20g drożdży
2 łyżki cukru
0.5 łyżeczki soli
30ml oleju
250ml letniej wody
2 łyżeczki przyprawy do gulaszu
1 jajko (do glazury)




Przygotowanie:
1/2 łyżki cukru drożdże i dwie łyżki mąki wymieszać z połową szklanki wody.
Odstawić na 15 minut.
Pozostałe składniki oprócz jajka wymieszać w misce. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto przez około 10-15 minut.
Tak wyrobione ciasto pozostawić pod przykryciem na 45 minut.
Po tym czasie dzielimy ciasto na 8 części i formujemy dowolny kształt okrągły lub dość cienkie wałki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej nasze bułeczki.
Teraz robimy płytkie nacięcie i pozostawiamy na kolejne 45 minut.
Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem. Pięć 15 minut w 180 stopniach.
SMACZNEGO

Przyprawę do gulaszu można zastąpić każdą inną np. przyprawą do gyrosa zioła prowansalskie itd.
Jeśli dodajemy zioła i zrobimy kształt palucha wtedy nasze bułki świetnie nadają się do np. hot dogów. Jeśli dodajemy samych ziół to dodajemy też trochę więcej soli zamiast 0.5 łyżeczki 0.75.

poniedziałek, 17 grudnia 2018

Pstrąg z orzechami

Pstrąg z orzechami😍

Składniki:
2 wypatroszone pstrągi
3 łyżki masła
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
1 łyżka suszonego koperku
Kilka plastrów cytryny
2 garstki orzechów


Przygotowanie
Rybę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.  Wszystko natrzeć solą pieprzem rozgniecionym czosnkiem i odrobiną suszonego koperku(środek ryby również).
Do środka każdej ryby włożyć po dużej łyżce masła i kilka plastrów cytryny.
Orzechy utrzeć w moździerzu. Z folii do pieczenia zrobić łódki. Do każdej łódki włożyć rybę a następnie folię lekko docisnąć. Wierzch ryby posmarować rozpuszczonym masłem i posypać rozgniecionymi orzechami.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze około 200st. Pod koniec pieczenia folię rozłożyć a wytworzonym sosem polać ryby i jeszcze chwilkę podpiec aby nabrała ładnego koloru.
SMACZNEGO.

Irlandzki chleb na sodzie


Irlandzki chleb na sodzie.
O tym chlebie pierwszy raz słyszałam w jakimś angielskim programie kulinarnym.
Wyglądał wspaniale.
Zresztą mojemu tez nic nie brakuje😉.
Polecam.
250 g zwykłej mąki pszennej
250 g mąki pszennej razowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
420 ml maślanki
Na początek rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°st. Wsypujemy suche składniki do miski i mieszamy. Następnie  wlewamy maślankę i mieszamy wszystko dokładnie, aż do połączenia sie składników i uzyskania miękkiego, kleistego ciasta. Gdy uda nam się to juz osiągnąć, posypujemy blat mąką. Wykładamy ciasto,  formujemy chleb dowolnie. Gotowy produkt, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Robimy nacięcie na krzyż . Oprószamy mąką(lub delikatnie smarujemy woda i tak jak ja posypujemy płatkami żytnimi oraz pestkami dyni ). Wstawiamy na środkowy  poziom piekarnika i pieczemy 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy i odkładamy na kratkę do wystudzenia.SMACZNEGO

Kurczak pieczony

Kurczak pieczony na kanapki.

1kg uda z kurczaka
Sól pieprz czosnkowy
Ulubione przyprawy ( u mnie2 łyżeczki majeranku 1niepełna łyżeczka papryki wędzonej czosnek około 3ząbki doprawiamy kto jak i ile lubi)

Mięso obieramy z kości(skóry zostawiłam) myjemy osuszamy . Do miski dodajemy mięso przyprawy mieszamy i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc). Rano wyciągamy wszystko jeszcze raz mieszamy i wkładamy do siatki wedliniarskiej. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 120st. (Najlepiej żeby mięsko wisiało )z termoobiegiem i pieczemy około godziny. Po wyjęciu z piekarnika odkładamy do ostygnięcia (najlepiej gdzieś powiesić)a następnie wkładamy do lodówki.SMACZNEGO

Salceson domowy

Witam i zapraszam na domową wędlinę.
Kurczak z żołądkami w smaku przypomina dobrze zrobiony salceson włoski.

Składniki i sposób wykonania:
1 kg wytrybowanych udek
0,5 kg żołądków
Udka i żołądki zapeklować w osobnych naczyniach
mieszanką peklosoli i soli niejodowanej 18 g / kg ( dałam 10g soli niejodowanej i 8 g peklo)
Odstawić do lodówki na dwie doby.
Dwa razy pomieszać.
Po peklowaniu żołądki przepłukać, zalać wrzątkiem, dodać 2 liście laurowe, ugotować do miękkości.
Ostudzić i pokroić.
Wywar zachować.
Skórki z udek i gorsze cząstki mięsa zmielić na drobnych oczkach ( razem 30-40 dag) , resztę mięsa pokroić w kostkę 3x3 Wszystkie mięska włożyć do miski, dodać: 2g pieprzu świeżo zmielonego
2-3 posiekane ząbki czosnku,
2g zmielonego kminku (1 łyżeczka - zmieliłam w młynku do kawy).
150 ml zimnego wywaru wymieszać z 30 g mąki ziemniaczanej, ( 4 pełne łyżeczki ) wlać do mięsa.
Wyrobić do kleistości - 5-7 min robotem z hakami u mnie ręcznie około 15minut.
Wyrobione do kleistości jest wtedy,
gdy kulka mięsa trzyma się ręki co najmniej 6 sekund.
Tak przygotowane mięso wkładamy do szynkowara zamykamy i parzyć w temperaturze 75 - 80 stopni do uzyskania w środku 72 stopni.
SMACZNEGO

Przepis :  Wyroby z szynkowara i praski.
Polecam

poniedziałek, 3 grudnia 2018

Jajko w koszulce


Zapraszam na jajko w koszulce.

Składniki:
Jajko
2 łyżki octu
1 litr wody

Przygotowanie:
Jajko wbijamy do małej miseczki. W garnku gotujemy litr wody. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień tak by delikatnie bulgotała. Do wody dodajemy ocet można też ocet zamienić na sok z cytryny.  Następnie wodę mieszamy w taki sposób by na środku utworzył się wir. Cały czas mieszając w środek wiru wlewamy jajko. Przestajemy mieszać i gotujemy około 3 minuty. Po tym czasie wyciągamy jajko łyżką cedzakową.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO

Takie jajka świetnie smakują na grzankach lub jako dodatek do sałatki.
Ja podałam je na szynce gotowanej z dodatkiem pomidora.

piątek, 30 listopada 2018

Kotleciki drobiowe

Zapraszamy na małą przekąskę z kurczaka.
Takie mini kotleciki podane z np. sosem czosnkowym świetnie sprawdzą się na nie jednej imprezie.
Kawałki kurczaka w mące kukurydzianej i nachos.Polecam

Składniki:
1 pierś kurczak
Sól pieprz czosnkowy przyprawa kostka pietruszki
2 łyżki oliwy lub oleju
Jajko
3-4 łyżki mąki kukurydzianej
2-4 garście nachos smak dowolny (u mnie ser)

Przygotowanie:
Pierś kurczaka kroimy na mniejsze kawałki.
Wkładamy do miski dodajemy przyprawy i oliwę.
Wszystko dokładnie mieszamy i odkładamy na 1-2 godziny.
Do woreczka wkładamy chipsy i za pomocą tłuczka rozdrabniamy na mniejsze kawałki.
Wsypujemy do miski dodajemy mąkę i mieszamy.
Panierujemy jajko i mąka.
Smażymy na złoto z dwóch stron.
SMACZNEGO

Muffiny

.

Dzień dobry😁
Zapraszamy na śniadanko😉
Muffinki jajeczne z kiełbasą chlebem i serem😍
Polecam i życzę miłego dnia 😘

Składniki:
5 jajek
3 plastry sera
3 cm czerwonej papryki
100 g kiełbasy lub szynki (u mnie zbujnicka)
3-4 cm pietruszki zielonej
Sól pieprz papryka słodka majeranek
Ząbek czosnku
3 kromki chleba

Przygotowanie:
Paprykę ser i kiełbasę kroimy w dość drobną kostkę. Pietruszkę siekamy. Z chleba wycinamy kółka za pomocą np. kieliszka.
Jajka wbijamy do miski i mieszamy.
Podajemy przyprawy według uznania oraz resztę składników.
Wszystko dokładnie jeszcze raz mieszamy.
Do formy na muffinki układamy na spód po kawałku chleba a na górę naszą mieszankę.
Tak przygotowane muffiny wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15 minut. SMACZNEGO

Podajemy z ulubionymi sosami można też posypać pietruszką lub szczypiorkiem.
Chleb użyłam zwykły ale może to być też np. tostowy



niedziela, 25 listopada 2018

Orzechy włoskie w słonym karmelu z chilli

Hej kochani pamiętacie popcorn w słonym karmelu?
Kto robił wie że jest pyszny i godny polecenia.
Tym razem postanowiłam w ten sam sposób zrobić orzechy włoskie wzbogacając smak o chilli. Polecam


Składniki:
150g orzechów włoskich
3/4 szklanki cukru
1 łyżka wody
1 łyżeczka masła
1/4 łyżeczka soli i szczypta chilli


Przygotowanie:
Na średnim ogniu w głębokiej patelni rozpuścić cukier z wodą (należy mieszać cukier od czasu do czasu by się nie spalił).
Gdy z cukru powstał już karmel dodajemy masło sól oraz chilli. Do tak przygotowanej mieszanki wsypać orzechy i dokładnie wymieszać tak aby orzechy pokryły się całkowicie karmelem.
Przełożyć całość na papier do pieczenia a kiedy ostygnie połamać na mniejsze kawałki.
Można też od razu pojedynczo wyjmować orzechy tak jak w tym przypadku trzeba to jednak robić bardzo szybko co nie jest łatwe.


SMACZNEGO.

Popcorn w słonym karmelu👇👇👇
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2119011148418536&id=1584074175245572



niedziela, 18 listopada 2018

Zapiekanki z boczkiem

Dzień dobry zapraszam na śniadanie.
Bułeczki nadziewane serem boczkiem i jajkiem😍. Miłego dnia 😘😘😘

Składniki:
1 bułka
5 plastrów sera
5 plastrów boczku
Kawałek czerwonej papryki
Małe jajko
Sól pieprz czosnkowy
Jakieś zioła do posypania wierzchu u mnie lubczyk


Przygotowanie:
Bułkę kroimy co 2 cm ale nie przecinamy jej do końca. Pomiędzy układamy ser i boczek przekrojony na pół.
Rozbijamy jajko i mieszamy z przyprawami.
Przygotowaną mieszanką polewamy bułkę tak aby większość jajka wpadło pomiędzy kromki.
Paprykę kroimy w drobną kostkę i układamy na górze.
Wszystko zawijamy w folię aluminiową (u mnie rękaw do pieczenia staram się ostatnio nie używać foli) i pieczemy w piekarniku około 10-15 minut z termoobiegiem w 180 stopniach.



SMACZNEGO.

Omlet

Gotowany omlet to moja propozycja na kolejne pyszne śniadanie. Polecam

Składniki:
2 średnie jajka
1 cm pietruszki zielonej
2 cm papryki czerwonej
2 cm kiełbasy
2 plastry sera (można pominąć)
3 plasterki czosnku
Sól pieprz czosnkowy do smaku


Przygotowanie:
Kiełbasę czosnek ser i paprykę pokroić w dość drobną kostkę.
Do miski wbijamy jajka doprawiamy mieszamy i dodajemy resztę składników.
Tak przygotowaną masę jajeczną przekładamy do specjalnego woreczka w którym można gotować. Gotujemy 10-15minut w zależności jaką konsystencję chcemy uzyskać mniej lub bardziej płynną .
Po tym czasie wyjmujemy omlet z opakowania i przekładamy na talerz.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO


Ja podałam omlet w towarzystwie mixu sałat z rukolą oliwą solą pieprzem i kiełkami jarmużu.
Na górę ułożyłam pomidory pokrojone z cebulą doprawione kostką pietruszki i odrobiną soli.
Kiełbasa dowolna u mnie toruńska ale może to być szynka a nawet boczek😍.

sobota, 10 listopada 2018

Muffiny kukurydziane bezglutenowe


Hej kochani wiem że dawno niczego nie wystawiałam  ale jakoś miałam brak chęci do wszystkiego.😩
Postaram się poprawić😉i zapraszam na muffinki kukurydziane (bezglutenowe).
Polecam.


Składniki:
5 jajek
1/2 szklanki cukru
2/3 szklanki maki kukurydzianej
1/3 szklanki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
Skórka z cytryny
Sok z 1/2 cytryny


Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę.
Następnie dodajemy cukier i ubijamy nadal. Teraz czas na żółtka i jeszcze chwilę ubijamy.
Do ubitych jaj dodajemy przesiane mąki sok i skórki z cytryny bardzo delikatnie wszystko mieszamy drewnianą łyżką.
Ciasto przelewamy do muffinkowej blaszki wyłożonej papilotkami.
Pieczemy około 20-30 min w 180 stopniach do  suchego patyczka.
SMACZNEGO.

Do muffinek nie dodajemy sody ani proszku do pieczenia.

czwartek, 11 października 2018

Placki ziemniaczane z pietruszką i twarogiem


Zostało mi trochę sera twarogowego z wczorajszej kolacji wiec postanowiłam go dodać do placków ziemniaczanych.
Wyszło całkiem nieźle.
Placki ziemniaczane to jedno z moich ulubionych dań.
Uwielbiam je pod każdą postacią.
Polecam

Składniki:
5 średnich ziemniaków
4 centymetry pietruszki
1 średnie jajko
Sól pieprz do smaku
1-2 łyżki mąki
1/2 opakowania sera twarogowego
Ząbek czosnku
Olej do smażenia


Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy myjemy i kroimy na ćwiartki.
Wkładamy do blendera.
Następnie dodajemy resztę składników i miksujemy na gładką masę.


Wykładamy na rozgrzaną patelnię po jednej łyżce ciasta.
Smażymy z dwóch stron na złoto brązowy kolor.
SMACZNEGO

poniedziałek, 8 października 2018

Sałatka z wędzonym kurczakiem

Dziś mnie wzięło na sałatkę.
Prosta i pyszna sałatka z wędzonym kurczakiem.
Prosta smaku najlepsza😍😍😍

Składniki:
4 średnie ziemniaki
1 wędzone udo z kurczaka
4 cm pietruszki zielonej
Sól pieprz czosnkowy
1 łyżka majonezu

Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy i gotujemy do miękkości.
Następnie obieramy i kroimy w kostkę.
Kurczaka obieramy z kości i skóry.
Kroimy w kostkę przekładamy do ziemniaków dodajemy resztę składników mieszamy i gotowe.
SMACZNEGO

niedziela, 7 października 2018

Ciasto ucierane ze śliwkami

Ciasto ucierane z śliwką.

Składniki:
25 dag masła
25 dag cukru
6 jaj
1 łyżka aromatu arakowego
50 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
70-80 dag śliwek

Przygotowanie:
Śliwki myjemy osuszamy i wyjmujemy pestki.
Spód tortownic wykładamy papierem do pieczenia.
Miękkie masło ucieramy z cukrem. Kiedy jest już puszyste, dodajemy po jednym żółtku.
Masło, cukier i żółtka są utarte, więc dodajemy aromat. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i wsypuję ją do utartej masy. Wszystko dokładnie mieszamy.Białka  ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z resztą składników. Ciasto przelewamy do tortownicy układamy śliwki i pieczemy w 180 st. około 60-65 minut. Warto pod koniec sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się nie klei. Gdy ciasto wystygnie można górę posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO

Śliwki kroimy na połówki lub ćwiartki jak kto lubi.
Grzanie piekarnika góra dół.

Zapiekanka z pieczarkami

 
Dzień dobry😘
Jak się spało kochani.
My już po śniadaniu a wy?
Dzisiaj kuchnia u Kasi wydała pyszne szybkie i bardzo proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami.
Myślę że większość z was wie co i jak ale może jest jeszcze ktoś kto nie wie i skorzysta z przepisu😉
Miłego dnia wszystkim życzę😘😘😘


Składniki:
3 bułki
200-250g pieczarek
100-150g sera
Pół łyżeczki oregano
Sól według uznania
Pieprz czosnkowy 1 łyżeczka
Łyżka masła


Przygotowanie:
Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce.
Na patelni rozpuścić masło dodać pieczarki przyprawy i dusić do momentu aż odparuje woda. Bułki przeciąć na pół(można trochę wydrążyć środek) układamy porcję farszu posypujemy serem.
Piekarnik nagrzewamy do 180stopni u mnie z termoobiegiem i zapiekamy około 5 minut.
Jeśli ser się rozpuści zapiekanki są gotowe.
Smacznego


Użyłam sera mozzarelli.
Górę można posypać dodatkowo np. Majerankiem tak jak w tym przypadku😋.

sobota, 6 października 2018

Chipsy chicharron

Chipsy Chicharron czyli smażone skóry wieprzowe. Nie brzmi ciekawie ale są pyszne . Oczywiście nie za czesto powinny być spożywane ale raz na jakiś czas można 😜

skórki wieprzowe
sól
olej



Skórki pokroić w paski i oczyścić z tłuszczu.Następnie w garnku z wodą i solą do smaku gotować do miękkości.
Po ugotowaniu wyjąć z wody.
Następnie studzimy i należy pokroić skórki na dość cienkie paski . Tak przygotowane skórki suszymy w piekarniku lub suszarce do owoców. U mnie padło na piekarnik z termoobiegiem przy lekko uchylonych drzwiczkach w 100st. Około 1.5-2godzin.Suszymy do momentu aż skórki zrobią się twarde.Teraz wysuszone skórki dodatkowo osuszam papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu.
Rozgrzewamy olej i smażymy małymi  partiami.Pęcznieją bardzo szybko. Podczas pieczenia w głębokim oleju dobrze jest je zanurzać np.łyżką cedzakową w oleju aby całkowicie spęczniały. Po upieczeniu wykładamy na ręcznik papierowy celem zebrania resztek  tłuszczu. SMACZNEGO



Można doprawić solą lub innymi przyprawami.

czwartek, 4 października 2018

Danie jednogarnkowe

Danie jednogarnkowe to świetny pomysł na obiad. Polecam i zapraszam na
szybkie i bardzo smaczne połączenie ziemniaków kiełbasy i mleka kokosowego.

Składniki:
300g kiełbasy np. toruńskiej
800g ziemniaków
Cebula
3 ząbki czosnku
200ml wywaru u mnie grzybowy
200ml mleka kokosowego
Sól
2 łyżki przyprawy pomidory z czosnkiem
Szczypta pieprzu ognistego
Opcjonalnie łyżka mąki u mnie kukurydziana


Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki.
Kiełbasę kroimy w plastry cebulę w piórka a czosnek siekamy.
Na rozgrzewamy tłuszcz wrzucamy kiełbasę cebulę i czosnek.
Smażymy chwilę po czym dodajemy ziemniaki pomidory suszone z czosnkiem sól pieprz ognisty wywar i mleko kokosowe.
Dusimy pod przykryciem około 20minut na średnim ogniu.
Po tym czasie ziemniaki powinny być miękkie.
Jeśli jest potrzeba zagęszczamy sos.
Przekładamy na talerz posypujemy pietruszką .
SMACZNEGO



Wywar kiełbasę i przyprawy można użyć dowolne.
U mnie wywar grzybowy i to co było w lodówce.