niedziela, 31 grudnia 2017

Ciasteczka serowe

Ciasteczka serowe to u mnie hit każdej imprezy.
Przepis kilka lat temu dostałam od mojej bardzo dobrej koleżanki Ludmiły z Ukrainy.
Polecam są pyszne i w sam raz na raz.



Składniki:
20dag żółtego sera (gouda morski itd )
25 dag mąki pszennej
15 dag masła 
1 żółtko
1/2 szklanki śmietany 12(ja tym razem dałam jogurt grecki) 
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
roztrzepane jajko lub mleko
Kminek 
Migdały 
Pieprz czosnkowy i majeranek


Przygotowanie:
Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach. Mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i papryką słodką przesiać na stolnice. Dodać zimne masło i za pomocą noża wysiekać
 ( ja zagniatam ręka) .
Gdy powstanie kruszonka, uformować kopczyk  wlać żółtko śmietanę wymieszać. Na koniec dodać żółty ser i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na około 30 minut.
 Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek o grubości około 0,5 cm i powycinać dowolne kształty.


 Ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem i posmarować roztrzepanym jajkiem posypać ulubionymi dodatkami
Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni SMACZNEGO





Z podanej ilości wychodzą 3 blachy.
Kminek i inne dodatki podane do posypania na górę można zamienić swoimi ulubionymi przyprawami.




piątek, 29 grudnia 2017

Pieczarki w zalewie octowej

Panierowane pieczarki w zalewie octowej 

Składniki:
250g Pieczarek (najlepiej małe)
1cebula
3ziela angielskie
1liść laurowy 
1litr wody
2łyżeczki Vegety 
2łyżki octu 
2łyżki cukru
Jajko 
Tarta bułka 

Przygotowanie:
Pieczarki myjemy osuszamy (można obrać) następnie obtaczamy w jajku tartej bułce i smażymy na brązowo-złoty kolor.
Do garnka wlewamy wodę dodajemy cebule pokrojoną w piórka vegete liść ziele i gotuje ok15min. Po tym czasie dodajemy ocet i cukier gotujemy jeszcze chwile .
Do lekko przestudzonej zalewy wkładamy pieczarki . Najlepiej zjadać po 2dniach SMACZNEGO

Chleb z patelni

Kochani czy ktoś jeszcze pamięta ten smak z dzieciństwa?
Tak mnie jakoś naszło na pieczony chleb z patelni z czosnkiem.
Mama robiła nam czasem takie kolacje gdy było brak pomysłu lub po prostu przyszła nam ochota.  PYCHA

Składniki:
Kilka kromek pieczywa chleb lub bułka
(U nas wczorajsza bułka)
Tłuszcz do smażenia smalec olej lub masło
(Smalec)
Kilka ząbków czosnku

Przygotowanie:
Pieczywo najlepiej wczorajsze pokroić na kromki około 1 cm. Na patelni podgrzać tłuszcz i poukładać pieczywo. Smażymy z dwóch stron na złoto brązowy kolor. Ściągamy z patelni i smarujemy czosnkiem według uznania.
Gotowe☺
SMACZNEGO.


Zamiast posmarować chleb czosnkiem można posypać go cukrem.
Obie wersje są pycha☺
Grzanki do zupy to kolejny fajny pomysł na zalegające pieczywo 😉 ldealnie
pasują do zup krem czy sałatek .

Składniki:
Kilka kromek chleba pszennego razowego lub bułki
3-4 łyżki oleju
Ulubione zioła

Przygotowanie:
Chleb pokroić w kostkę rozgrzać  patelnię dodać olej i wrzucić pieczywo. 
Smażyć na średnim ogniu często   mieszając. Zrumienić na złoto .
Na koniec  posypujemy ziołami.
Zimne grzanki wkładamy do słoika i w ten sposób przechowujemy.
SMACZNEGO

Zamiast oleju można użyć 2łyżki masła. 

Sposób nr.2
Grzanki można również pięć w piekarniku. Chleb skrapiamy olejem dodajemy zioła mieszamy wykładamy
na blachę pieczemy 10min w 180st.

U mniej grzanki posypane zostały majerankiem i pietruszką w kostce oraz grzanki czosnkowe.

Krokiety z jajkiem i pieczarkami

Krokiety z jajkiem i pieczarkami.


Składniki na farsz :
10 jajek 
500g pieczarek
Łyżka majonezu 
Sól pieprz
Czosnek
(może być granulowany lub w kostkach)


Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo.
Następnie studzimy obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Podobnie z pieczarkami myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Pieczarki smażymy na patelni z dodatkiem soli do momentu aż odparuje woda.


Gotwe pieczarki studzimy a następnie dodajemy do jajek razem z majonezem i przyprawami. Mieszamy.
Tak przygotowaną pastę nakładamy porcjami na naleśniki i zawijamy.


Gotowe krokiety panierujemy w jajku i tartej bułce a następnie smażymy na złoto brązowy kolor z wszystkich stron.
SMACZNEGO.


Nie podaje przepisu na naleśniki ponieważ każdy ma swój.
 A ja robię je na oko.
Z podanej ilości wychodzi około 16- 18szt.
Ja użyłam czosnku w kostkach.

czwartek, 28 grudnia 2017

Słomki Ptysiowe

 
Słomki Ptysiowe

Składniki:
120 ml wody
50 g  masła
Szczypta soli
100 g mąki pszennej
3 małe jajka
Cukier


Przygotowanie:
W małym garnuszku zagotować wodę z masłem i solą. Do zagotowanej wody dodajemy mąkę i energicznie mieszamy ucierając ciasto drewnianą łyżką aż stanie się lśniące i zbite.
Ściągam z ognia i dosłownie na chwilę niech przestygnie.
Następnie do gorącego jeszcze ciasta wbijamy  jajka i cały czas miksujemy aż składniki się połączą. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego .
Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Wyciskamy ciasto tworząc wałeczki mniej-więcej 2-4cm.
Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. najlepiej z włączonym termoobiegiem i pieczemy 5-10 minut aż słomki urosną i staną się lekko brązowe. Po tym czasie słomki wyciągamy i energicznie musimy je zanurzyć w roztrzepanym jajku i do cukru . Układamy na blaszce i pieczemy kolejne 5-10min. Wersja dla leniwych po ułożeniu surowego ciasta na blaszce od razu posypałam je cukrem. Wyszło tak jak na zdjeciu i w smaku pycha. Cukru ile kto lubi u mnie tyle o ile :-) SMACZNEGO

Kochani bądźmy ostrożni i pilnujemy naszej słomki podczas pieczenia bo piekarnik piekarnikowi nie jest równy. Jeśli zrobimy wersję z zanurzaniem w jajku to potrzebujemy jedno wiecej czyli 3 do ciasta plus jedno.

Klopsiki mięsne w zalewie octowej

Klopsiki mięsne w zalewie octowej.

Składniki:
0.5 kg mięsa mielonego
1 duża cebula
3-4 ziela angielskie
1 liść laurowy
1 litr wody
Vegeta lub sól do smaku (kto co woli)
1/2 szklanki octu
Cukier do smaku
Pieprz

Przygotowanie:
 Mięso przekładamy do miski doprawiamy sól pieprz mieszamy i od razu robimy niewielkie kulki. Na rozgrzanym oleju smażymy na brązowo-złoty kolor.
Do garnka wlewamy wodę dodajemy cebule pokrojoną w piórka vegete liść ziele i gotuje ok15min. Po tym czasie dodajemy ocet i cukier gotujemy jeszcze chwile .
Do lekko przestudzonej zalewy wkładamy klopsiki . Gdy klopsy przejdą zalewą są gotowe. SMACZNEGO

21 przepisów na imprezowe dania i przekąski

Oponki cebulowe

https://kasiapichci.blogspot.com/2017/05/oponki-cebulowe.html?m=1

Gofry z chleba testowego

https://kasiapichci.blogspot.com/2017/05/tosty-z-gofrownicy.html?m=1

A może coś na słodko
Błyskawiczne roladki z Nutellą


Zapiekanka inaczej


Papryczki faszerowane serem feta w oleju.



Camembe w chlebie


Caprese na patyku


Coś dla najmłodszych😍
Ziemniaczane buźki


Ośmiorniczki z parówki


Żeberka nadziewane serem


Krążki cebulowe

https://kasiapichci.blogspot.com/2017/05/krazki-cebulowe-w-panierce-z-chipsow.html?m=1
I

Jajka faszerowane pistacjami


Panierowane oliwki


Kulki ryżowe


Zapiekane hot dogi


Kalafior w cieście piwnym


Zakręcone kiełbaski