Biała kiełbasa na 🍷 z cebulą 😍
Składniki:
2-4szt.białej kiełbasy
2 duże cebule
Olej
Około 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
Pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, przecinamy na pół i kroimy w plastry.
Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę. Zmniejszamy ogień i podsmażamy.
Gdy cebula stanie się szklista, przekładamy ją na talerz.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i dodajemy kiełbasę (kiełbaski można dodać w całości lub tak jak u mnie pokroić je w plastry), chwilę smażymy.
Następnie podlewamy kiełbaski winem, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem ok. 10-15 minut
Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy cebulę i podgrzewamy wszystko, aż wino całkowicie wyparuje, natomiast kiełbasa ładnie się zarumieni.
Na koniec doprawiamy do smaku ,ja dodałam jeszcze do całości koperek.
Podajemy z ulubionymi dodatkami (ogórek w curry, pomidor i grillowany chleb razowy 🥰).
Smacznego 😘.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz