wtorek, 21 lutego 2023

Domowa szynka z drobiu


 Dzień dobry kochani 😘.

Kolejna domowa szynka gotowa😉.

Tym razem szyneczka z piersi kurczaka i uda indyka🤔.

Kto chętny zapraszam po przepis 😉.

Szyneczka drobiowa z koperkiem 🥰.


Składniki:

500g mięsa mielonego z uda indyka

4 średniej wielkości piersi kurczaka około kg 

Koperek według uznania 

Około 100 ml zimnej wody

1 łyżka (8 g) żelatyny

18 g peklosoli lub soli zwykłej na kg mięsa 

Ząbek czosnku można pominąć 


Przygotowanie:

Na początek piersi z kurczaka trzeba pokroić na mniejsze kawałki.

Następnie delikatnie rozbijamy mięsko tłuczkiem i przekładamy do miski, dodajemy sól, mięso z indyka, mieszamy i odkładamy do lodówki na około 24godziny.

Po tym czasie dodajemy posiekany koperek,żelatynę i wodę.


Wszystko dokładnie wyrobić aby masa stała się kleista

Mięsną masę przekładamy do szynkowaru.

Szynkę parzyć w temperaturze 75-80 stopni C do momentu aż wyrób w środku uzyska 72 stopnie C.

Szynkę pozostawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej a następnie przełożyć do lodówki.

Następnego dnia szyneczka jest gotowa.

Smacznego 🥰.


Podajemy z ulubionymi dodatkami 🥰.

Następnym razem pierś kurczaka zamienię na udo.

Szyneczka w smaku dobra ale jak dla mnie trochę za sucha.

Mężowi zaś bardzo smakuje więc zdania są podzielone.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Placki na serku twarogowym

 Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...