Pasta z fasoli.
Świetnie się sprawdzić na śniadanie jako dodatek do chleba lub z warzywami jako mała przekąska.
Polecam.
Składniki:
Puszka białej fasoli
1-2 ząbki czosnku
Sok z cytryny do smaku
Majeranek, sól, świeżo mielony pieprz do smaku
Oliwa z oliwek
Prażonym słonecznikiem według uznania
Opcjonalnie woda (jeśli pasta będzie za gęsta)
Przygotowanie:
Czosnek obrać i przełożyć do miski.
Fasolę odcedzić.
Całość doprawić solą, pieprzem, majerankiem oraz sokiem z cytryny i zmiksować na gładką pastę za pomocą blendera powoli wlewając oliwę.
Gotową pastę wymieszać z prażonym słonecznikiem.
Przełożyć do miski z góry skropić oliwą,udekorować słonecznikiem, majerankiem i pieprzem.
Smacznego.
Ja dodałam 2 ząbki czosnku, pasta jest dość intensywna w smaku.
Pewnie smaczne, ale dla nas za wiele węglowodanów :)
OdpowiedzUsuń