piątek, 3 lutego 2023

Rozgrzewającą zupa warzywna z mlekiem kokosowym



 Składniki:

2 średnie marchewki

1/2 czerwonej cebuli

1/2 czerwonej papryki

4 ząbki czosnku

Masło do smażenia warzyw

1-2 cm imbiru

800ml wywaru warzywnego

2 średnie pomidory malinowe

1 papryczka chili

1/2 puszki mleka kokosowego

Sól pieprz do smaku

1 łyżeczka kolendry ziarna

1 łyżeczka kminu rzymskiego

Makaron ryżowy


Przygotowanie:

Kolendrę i kmin umieścić w moździerzu i zgnieść na miazgę.

Marchew obieramy myjemy i kroimy w plastry.

Z papryki usuwamy gniazda myjemy osuszamy i kroimy w kostkę.

Imbir obieramy i ścieramy na tarce.

Cebulę kroimy w piórka.

Czosnek siekamy.

Pomidory kroimy w kostkę.

W garnku rozpuścić masło dodać marchew czosnek cebulę i paprykę chwilę smażymy.

Następnie dodajemy przyprawy mieszamy i jeszcze chwilę smażymy.

Dodajemy pomidory oraz wywar.

Zagotować i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem około 15-20minut.

Ściągamy pokrywkę doprawiamy jeśli potrzeba i wszystko miksujemy na gładki krem.

Dodajemy mleko kokosowe i zagotować.

Możemy podać z ryżem pieczywem groszkiem ptysiowym grzankami lub tak jak u mnie z makaronem ryżowym.

Posypujemy pietruszką pieprzem i gotowe.

SMACZNEGO


Warzywa kroimy jak tam chcemy i tak wszystko zostanie zmiksowane.

Zupka wyszła dość pikantna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Placki na serku twarogowym

 Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...