czwartek, 2 lutego 2023

Kotleciki z tuńczyka


 Dzień dobry kochani 😘.

Jak mija dzionek?

Na śniadanko Kaśka przygotowała kotleciki z tuńczyka 😋😋😋😋😋😋.

Jakie to było pyszne🥰.

Kto chętny przepis umieszczam poniżej 😉


Składniki:

Puszka tuńczyka w sosie własnym (85g)

Papryka czerwona (40g)

Czarne oliwki (35g)

Koperek (4g)

Szczypiorek (4g)

Liście limonki kaffir według uznania (1sztuka)

można pominąć lub użyć soku z cytryny

1 jajko (rozmiar L)

1 łyżeczka mąki z brązowego ryżu

Przyprawy do smaku (sól, pieprz, ostra papryka)

Olej do smażenia


Przygotowanie:

Na początek tuńczyka przekładamy na sito i dobrze odsączamy z wody.

Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę.

Oliwki odsączamy z wody, kroimy w pół plasterki.

Koperek i szczypiorek siekamy.

Liście limonki kroimy najdrobniej jak się da.

Jajko wbijamy do miseczki i mieszamy.

Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy jajko,mąkę, liście kaffir, przyprawy i dokładnie mieszamy.

Na rozgrzanym oleju smażymy niewielkie kotleciki z dwóch stron na złoto brązowy koloru.

Po upieczeniu przekładamy na ręcznik papierowy.

Podajemy z ulubionymi dodatkami ( grzanki z chleba żytniego, serek wiejski z ogórkiem 😋).

Smacznego .


Ilość warzyw oraz przypraw według uznania.

W nawiasach oczywiście ile czego było u mnie.

Z podanej ilości wychodzą około 4sztuki średnie wielkości.

Mąkę z brązowego ryżu można zamienić na pszenną

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Placki na serku twarogowym

 Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...