Dzień dobry kochani 😘.
Jak mija dzionek?
Na śniadanko Kaśka przygotowała kotleciki z tuńczyka 😋😋😋😋😋😋.
Jakie to było pyszne🥰.
Kto chętny przepis umieszczam poniżej 😉
Składniki:
Puszka tuńczyka w sosie własnym (85g)
Papryka czerwona (40g)
Czarne oliwki (35g)
Koperek (4g)
Szczypiorek (4g)
Liście limonki kaffir według uznania (1sztuka)
można pominąć lub użyć soku z cytryny
1 jajko (rozmiar L)
1 łyżeczka mąki z brązowego ryżu
Przyprawy do smaku (sól, pieprz, ostra papryka)
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Na początek tuńczyka przekładamy na sito i dobrze odsączamy z wody.
Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę.
Oliwki odsączamy z wody, kroimy w pół plasterki.
Koperek i szczypiorek siekamy.
Liście limonki kroimy najdrobniej jak się da.
Jajko wbijamy do miseczki i mieszamy.
Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy jajko,mąkę, liście kaffir, przyprawy i dokładnie mieszamy.
Na rozgrzanym oleju smażymy niewielkie kotleciki z dwóch stron na złoto brązowy koloru.
Po upieczeniu przekładamy na ręcznik papierowy.
Podajemy z ulubionymi dodatkami ( grzanki z chleba żytniego, serek wiejski z ogórkiem 😋).
Smacznego .
Ilość warzyw oraz przypraw według uznania.
W nawiasach oczywiście ile czego było u mnie.
Z podanej ilości wychodzą około 4sztuki średnie wielkości.
Mąkę z brązowego ryżu można zamienić na pszenną
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz