Salmorejo 😍 oryginalny andaluzyjski chłodnik.
Składniki
200g bagietki pokrojonej w kromki
1kg miękkich pomidorów (obranych ze skórki)
1 papryka czerwona
2-3 ząbki czosnku
500 ml wody
70 ml oliwy z oliwek
Sól pieprz do smaku
2-3 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w dość drobną kostkę
4-6 plasterków szynki dojrzewającej pokrojonej w paski
Przygotowanie:
Z papryki usuwamy gniazda nasienne.
Bagietkę zalać wodą żeby zmiękła.
Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory paprykę czosnek i sól.
Gdy wszystko mamy praktycznie zmiksowane cienką stróżką wlewamy do chłodnika oliwę z oliwek i jeszcze chwilę miksujemy.
Jeśli trzeba doprawić.
Gotowe.
Proste i bardzo smaczne.
Goście zabrali słoiczki z zupą do domu więc musiało smakować😜
Zupę podajemy w towarzystwie posiekanego jajka z kawałkami dojrzewającej szynki i skropić oliwą.
Dodatkowo od siebie do zupy dodałam kilka liści bazylii (zmiksować) a wierzch posypałam posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz