Salmorejo 馃槏 oryginalny andaluzyjski ch艂odnik.
Sk艂adniki
200g bagietki pokrojonej w kromki
1kg mi臋kkich pomidor贸w (obranych ze sk贸rki)
1 papryka czerwona
2-3 z膮bki czosnku
500 ml wody
70 ml oliwy z oliwek
S贸l pieprz do smaku
2-3 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w do艣膰 drobn膮 kostk臋
4-6 plasterk贸w szynki dojrzewaj膮cej pokrojonej w paski
Przygotowanie:
Z papryki usuwamy gniazda nasienne.
Bagietk臋 zala膰 wod膮 偶eby zmi臋k艂a.
Nast臋pnie dodajemy pokrojone w kostk臋 pomidory papryk臋 czosnek i s贸l.
Gdy wszystko mamy praktycznie zmiksowane cienk膮 str贸偶k膮 wlewamy do ch艂odnika oliw臋 z oliwek i jeszcze chwil臋 miksujemy.
Je艣li trzeba doprawi膰.
Gotowe.
Proste i bardzo smaczne.
Go艣cie zabrali s艂oiczki z zup膮 do domu wi臋c musia艂o smakowa膰馃槣
Zup臋 podajemy w towarzystwie posiekanego jajka z kawa艂kami dojrzewaj膮cej szynki i skropi膰 oliw膮.
Dodatkowo od siebie do zupy doda艂am kilka li艣ci bazylii (zmiksowa膰) a wierzch posypa艂am posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz