Kolejna pyszna zupa krem wjechała na stół u Czyżaków 😍😍😍😍.
Tym razem to zupa krem z kukurydzy podana w towarzystwie papryki chilli,pietruszki zielonej, chipsów ziemniaczanych i boczku.
Polecam.
Składniki:
1 czerwona cebula
3-4 ząbki czosnku
1-2 cm imbiru
2 łyżki oliwy
Szczypta cukru
Kukurydza: 2 puszki
1 puszka mleka kokosowego
500 ml bulionu warzywnego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka papryki wędzonej
1/2 łyżeczki kuminu (można pominąć)
Pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać olej.
Cebulę, czosnek oraz imbir obrać, posiekać, wrzucić do garnka, dodać cukier i smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
Po około 5 minutach dodać pozostałe składniki (kukurydzę dodajemy razem z zalewą) i gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut.
Po tym czasie zawartość garnka zmiksować na gładki krem.
Gdyby krem z kukurydzy wyszedł zbyt gęsty, możemy dolać trochę wody.
Zupę można zostawić w takiej postaci lub przetrzeć przez sito.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz