Wędzone serki typu włoskiego 🥰
Składniki:
Sól kuchenna 80g
(Dla mnie to za dużo 60gr na litr wody wystarczy)
Woda przegotowana
Ser typu włoskiego
Zaczynamy od solanki
W litrze ciepłej wody rozpuszczamy 60gr soli kuchennej.
Odstawiamy do ostygniecia.
Serki wkładamy do zimnej zalewy na ok 24godz
(ja użyłam serów z Lidla pilos )
Po tym czasie wodę się odlewa a ser obtaczamy w ulubionych przyprawach lub zostawiamy bez przypraw (ja wolę bez mąż z ziołami ).
Serki dokładamy na ruszta i pozostawiamy na minimum 2godz niech sobie odpoczywają,tak zwane osuszanie czy jakos tak 😜
Następnie wstawiamy serki do wędzarni.
Wędzimy do uzyskania odpowiedniego koloru w 50-60stopniach.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz