wtorek, 28 lutego 2023

Wątróbka z kurczaka w słoiku z piekarnika


 Wątróbka drobiowa z piekarnika.


Składniki:

Około 600g wątróbki drobiowe

2 średniej wielkości cebule

1 duże jabłko

Przyprawy do smaku (sól, pieprz, majeranek)

2 ząbki czosnku

Zielona pietruszka według uznania 

Około 20g masła 


Przygotowanie:

Pietruszkę myjemy, osuszamy i siekamy.

Wątróbkę oczyszczamy z błonek i kroimy na mniejsze kawałki.

Przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, pietruszkę i dokładnie mieszamy.

Cebulę obieramy i kroimy w piórka.

Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.

Jabłko myjemy, kroimy na pół, wycinamy gniazda nasienne.

Następnie przecinamy jeszcze raz na pół i kroimy w pół plastry.

Na spód słoika układamy porcję cebuli, następnie jabłka, wątróbki i tak na przemian do wyczerpania składników.

Ostatnią warstwą muszą być jabłka lub cebula.

Na koniec dodajemy porcję masła.

Wszystko przykrywamy folią aluminiową.

Słoiki z wątróbką układamy na blasze do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, pieczemy ok 30-40 minut.

Oczywiście kontrolujemy czas pieczenia ponieważ piekarnik piekarników nie jest równy.

Podajemy zaraz po upieczeniu z ulubionymi dodatkami.

U mnie taka wątróbka została podana z ogórkami w curry i pieczonymi ziemniakami.

⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️

https://kasiapichci.blogspot.com/2019/08/ogorki-w-kurkumie-i-saatka-z-kapusty-to.html?m=1

Smacznego.


Taką wątróbkę z piekarniku można zrobić również w naczyniu żaroodpornym.

Przypraw użyłam 10g soli i po 5g pieprz oraz majeranku.

Oczywiście doprawiamy według siebie 😉





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Placki na serku twarogowym

 Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...