Zupa pomidorowo-warzywna馃グ.
Sk艂adniki:
Bulion wo艂owy lub warzywny oko艂o 1l
2 艂y偶ki oleju rzepakowego
1 du偶a cebula
2 du偶e z膮bki czosnku
1 艂y偶ka s艂odkiej papryki mielonej
Ostra papryka mielona wed艂ug uznania
2 ziemniaki
2 ma艂e li艣cie laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 marchewki 艣redniej wielko艣ci
2 艣rednie czerwone papryki
1 puszka pomidor贸w krojonych
3 czubate 艂y偶eczki koncentratu pomidorowego (mo偶na pomin膮膰)
S贸l i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obra膰, umy膰 i pokroi膰 w kostk臋.
Cebul臋 obieramy i kroimy w kostk臋.
Czosnek obra膰, drobno posieka膰 lub przecisn膮膰 przez prask臋.
Marchewk臋 obra膰 i pokroi膰 w plastry lub p贸艂 plastry.
Na du偶ej patelni rozgrza膰 2 艂y偶ki oleju rzepakowego.
Wrzuci膰 cebul臋 i czosnek, przemiesza膰 i sma偶y膰 przez chwil臋 do czasu a偶 cebula si臋 zeszkli.
Nast臋pnie doda膰 marchewk臋 i chwil臋 sma偶ymy.
Do garnka wla膰 bulion doda膰 pomidory w puszcze, ziele angielskie i li艣cie laurowe, zamiesza膰. Przykry膰 garnek pokrywk膮 i gotowa膰 na 艣rednim ogniu.
Papryk臋 umy膰, pozbawi膰 gniazd nasiennych, a nast臋pnie pokroi膰 w du偶膮 kostk臋.
Doda膰 do zupy i gotowa膰 kilka minut.
Na koniec dodajemy ziemniaki i gotujemy kolejne kilka minut.
Gdy warzywa b臋d膮 mi臋kkie, do zupy dodajemy 3 czubate 艂y偶eczki koncentratu pomidorowego, wszystko wymiesza膰 i gotowa膰 jeszcze przez kolejne kilka minut.
Je艣li jest potrzeba zup臋 doprawiamy.
Wyjmujemy ziele i li艣膰 laurowy,miksujemy na g艂adk膮 mas臋.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Ja poda艂am tak膮 zupk臋 z w臋dzonym serem twarogowym, pestkami dyni, grzankami z chleba razowego i 艣wie偶ymi pomidorami koktajlowymi.
Smacznego.
Je艣li zupa jest za g臋sta,dolewamy bulionu.
Wszystko zale偶y od tego jak膮 konsystencj臋 chcemy uzyska膰.
Przepisy na serek w臋dzony typu w艂oskiego ⬇️⬇️⬇️
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz