piątek, 3 lutego 2023

Domowy boczek wędzony



Wędzony boczek to jedna z moich ulubionych wędlin 🥰.

Sposobów wędzenia jest kilka pod spodem mój przepis.

Jeśli ktoś chętny zapraszam 😉.

Miłego popołudnia 😘


Składniki:

Surowy boczek dowolną ilość 

(około 2,5kg pokrojony na równe kawałki)

18g peklo soli na kg miesa


Ja swoje mięsko pekluje zawsze na sucho

(czyli nacieramy boczek peklo solą z każdej strony,nie zostawiając żadnego miejsca bez natarcia).

Tak przygotowane mięso wkładamy do pojemnika i odstawiamy do lodówki na 4-5 dni.

Dwa razy na dzień wylewamy wodę która sie wytworzyła i przewracamy mieso na drugą stronę. Gotowe mięso wyjmujemy i płuczemy pod bieżącą wodą.

Następnie wieszamy go na haku lub kładziemy na kratce i pozostawiamy, by dobrze obsechł(kilka godzin).


Gdy mięso jest suche, można przystąpić do wędzenia.

Boczek wkładamy do wędzarni bez dymu i osuszamy przez około pół godziny. Następnie wędzimy przez 3 godziny w temperaturze 50-55 stopni(ja używam wędzarni balkonowej więc temperatura jest wyższa a czas wędzenia krótszy około 2 godziny).

Następnie boczek po uwędzeniu trafia do parzenia. 


Mięso wkładamy do gorącej wody o temperaturze 85 stopni.

Do wody dodaję kilka liści laurowych i kilka kulek ziela angielskiego.

Parzymy do momentu, aż uzyskał wewnątrz temperaturę 72 stopnie.

Po wyciągnięciu z garnka boczek trafił na kilka minut do zimnej wody, by się zahartował (nie zawszę tak robię 😉).

Boczek chłodzimy w temperaturze pokojowej a następnie przełożyć do lodówki.

Wygląda jak na zdjęciu 😍.




Smacznego 🥰.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Placki na serku twarogowym

 Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...