Witam serdecznie w poniedziałkowy poranek
Jak wiecie rzadko coś piekę ale jak już zrobię to prawie sama zjem :-)
Tak też było i w tym przypadku
Zapraszam kochani na pyszne ciasto cytrynowe
Miłego dnia :-)
Składniki:
1.5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki śmietany 18 % ( kwaśnej )
2 łyżki startej skórki z cytryny
1/4 szklanki soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka miękkiego masła
1i1/4 szklanki cukru
4 jajka
Przygotowanie:
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia sodą oraz solą.
W oddzielnej miseczce łączymy śmietanę sok z cytryny oraz skórkę i ekstrakt z wanilii.
W następnej misce dodajemy masło i ubijamy razem z cukrem na jasną puszystą masę.
Następnie dodajemy po jednym jajku cały czas miksując.
Następnie wsypujemy po trochu suche składniki na przemian z mieszanką śmietany.
Wszystko ładnie łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Formę do ciasta( u mnie 41x15 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Tak przygotowaną formę napełniamy ciastem (górę posypałam resztą orzechów które mi zostały ale możemy to pominąć)i pieczemy ok. 40-50 min. w temp. 160 st. do suchego patyczka.
SMACZNEGO
W oddzielnej miseczce łączymy śmietanę sok z cytryny oraz skórkę i ekstrakt z wanilii.
W następnej misce dodajemy masło i ubijamy razem z cukrem na jasną puszystą masę.
Następnie dodajemy po jednym jajku cały czas miksując.
Następnie wsypujemy po trochu suche składniki na przemian z mieszanką śmietany.
Wszystko ładnie łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Formę do ciasta( u mnie 41x15 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Tak przygotowaną formę napełniamy ciastem (górę posypałam resztą orzechów które mi zostały ale możemy to pominąć)i pieczemy ok. 40-50 min. w temp. 160 st. do suchego patyczka.
SMACZNEGO
Kochani u mnie jak zawsze mniejsze cukru około 3/4 szklanki.
Zamiast masła użyłam niepełne pół szklanki oleju. Cukier olej i jajka zmiksowałam razem.
Wierzch można polać lukrem jeśli ktoś lubi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz