środa, 10 maja 2017

Zsiadłe mleko nic prostszego.

Kto z nas nie lubi zsiadłego mleka ziemniaczki z cebulką i jajko😍 No dla mnie bomba.
 Zsiadłe mleko jest również wykorzystywane do koktajli ciast placuszków czy jako marynaty. A może by tak zrobić je samemu? 

Nic prostszego potrzebujemy tylko mleko najlepiej od rolnika. Takie mleko prosto od krowy przelewamy do naczynia zostawiamy na noc w ciepłym miejscu a następnego dnia będzie już robiło się kwaśne. Następnie wkładamy je w chłodne miejsce (np.lodówka) i gotowe możemy sie cieszyć pysznym smakiem.
 Tak przygotowane mleko samemu w domu smakuje zupełnie inaczej niż te sklepowe. 

Jeżeli nie mamy natomiast dostepu do mleka od rolnika możemy zrobić je też w ten sposób.

Sposób nr2
Robi się je z mleka sklepowego.Wystarczy odstawić takie mleko w ciepłe miejsce dodając łyżkę kwaśnej śmietany lub jogurtu .Wtedy mleko nie bedzie sie psuć . Dodajac do mleka uht zakwas czystych kultur bakterii kwasu mlekowego otrzymamy zsiadłe mleko. Kwaśne środowisko które zostaje wytworzone w czasie  procesu hamuje rozwój niepożądanych bakterii. SMACZNEGO.

Pamiętam że gdy byłam mała mój ojciec robił właśnie takie mleko. Nie wiem czy ktoś jeszcze pamięta te mleka w szklanych butelkach lub woreczkach :-). 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Placki na serku twarogowym

 Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...