Kto z nas nie lubi zsiadłego mleka ziemniaczki z cebulką i jajko😍 No dla mnie bomba.
Zsiadłe mleko jest również wykorzystywane do koktajli ciast placuszków czy jako marynaty. A może by tak zrobić je samemu?
Nic prostszego potrzebujemy tylko mleko najlepiej od rolnika. Takie mleko prosto od krowy przelewamy do naczynia zostawiamy na noc w ciepłym miejscu a następnego dnia będzie już robiło się kwaśne. Następnie wkładamy je w chłodne miejsce (np.lodówka) i gotowe możemy sie cieszyć pysznym smakiem.
Tak przygotowane mleko samemu w domu smakuje zupełnie inaczej niż te sklepowe.
Jeżeli nie mamy natomiast dostepu do mleka od rolnika możemy zrobić je też w ten sposób.
Sposób nr2
Robi się je z mleka sklepowego.Wystarczy odstawić takie mleko w ciepłe miejsce dodając łyżkę kwaśnej śmietany lub jogurtu .Wtedy mleko nie bedzie sie psuć . Dodajac do mleka uht zakwas czystych kultur bakterii kwasu mlekowego otrzymamy zsiadłe mleko. Kwaśne środowisko które zostaje wytworzone w czasie procesu hamuje rozwój niepożądanych bakterii. SMACZNEGO.
Pamiętam że gdy byłam mała mój ojciec robił właśnie takie mleko. Nie wiem czy ktoś jeszcze pamięta te mleka w szklanych butelkach lub woreczkach :-).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz