Dziś Ciapkapusta (ziemniaki z kapustą) typowo Śląskie danie podawane z pieczonymi lub gotowanymi żeberkami. U mnie jednak najczęściej z krupniokiem (kaszanka) pieczoną z cebulką lub golonkiem:-). Danie zwane również jako panczkraut. Polecam
Składniki:
1kg ziemniaków
0.5kg kiszonej kapusty
200-250g boczku wędzonego lub słoniny
Cebula
Sól pieprz
Przygotowanie:
Kapustę gotujemy do miękkości. Obrane umyte i ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Cebulę oraz boczek (u mnie słonina wędzona) pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni. Ziemniaki wymieszać z kapustą cebulą doprawić po swojemu.
SMACZNEGO
Ja zamiast soli używam do tego dania vegety wiem wiem no ale cóż tak nam lepiej smakuje do tego pieprz i koniecznie majeranek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz