Od bardzo dawna przygotowuję sama wedliny.
Tak też stało się i tym razem.
Bardzo lubię przygotowywać tego faszerowanego kurczaka.
Jest świetny na zimno do kanapek z sałatą jak również do ziemniaków i surówki jako mięsko do obiadu. Polecam
Składniki:
1kg uda z kurczaka
Opcjonalnie oliwki
Majeranek
Czosnek według uznania
Papryka słodka
Sól pieprz
Przygotowanie:
Uda z kurczaka myjemy osuszamy wycinamy kosci .
Następnie z 5szt(u mnie wyszło to około 500g) ściągamy skóry a resztę mielimy w maszynce (razem z skórą wychodzi około 360g).
Zmielone mięso doprawić sól pieprz papryka majeranek i czosnek u mnie 2 ząbki.
Odstawiamy do lodówki na około 2-4 godziny
. Mięso obrane z skóry również doprawiamy solą pieprzem oraz czosnkiem i do lodówki.
U mnie po 2 godzinach odpoczynku w chłodzie czas na dalsze przygotowania.
Na spód naczynia żaroodpornego (najlepiej owalne) smarujemy olejem posypujemy delikatnie majerankiem i układamy 3 plastry mięsa następni mielone wszystko ładnie docisnąć i wyrównać.
Włożyć gdzie nie gdzie oliwki i przykryć resztą kurczaka.
Wierzch można posypać majerankiem i papryką dla lepszego efektu.
U mnie tylko trochę pieprzu bo stwierdzam ze za dużo by tego było :-).
Tak przygotowany kurczak ląduje w piekarniku w 160st. około godziny.
Po wyjęciu z piekarnika mięso wyciągamy z naczynia i układamy je na kratce aby wytwarzający się płyn nie zastygł na mięsie(bardzo tego nie lubię).
Prawda ze proste do przygotowania :-) SMACZNEGO
Oliwki można zastąpić np. papryką
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz