Witam kochani jak tam mija poniedziałek. U mnie dziś na stół wjechało coś na szybko. Danie proste i bardzo smaczne. Fasola mung z mięsem warzywami i sadzonym jajem.
Składniki:
150-200g fasoli mung
150 g indyka
Jedna kiełbasa np.senatorska lub inna
5 pieczarek
Cebula
2 ząbki czosnku
1/2 papryki czerwonej
Jedna marchewka
Sól pieprz czosnkowy
Papryczka chilli według uznania (można też pominąć)
Przygotowanie:
Fasolę moczymy przez kilka godzin. Następnie gotujemy ją do miękkości około 20-30min. Gdy jest już gotowa odcedzamy i odstawiamy. Mięso kiełbasę marchew papryki kroimy w kostke cebulę pieczarki w piórka a czosnek siekamy.
Na odrobinie oleju pieczemy mięso z dwóch stron na lekko brązowy kolor około 5minut . Teraz dodajemy kiełbasę po około kolejnych 5 minutach cebulę z czosnkiem później pieczarki marchew dodajemy odrobinę wody około 1/4 szklanki i dusić około 10 minut aż warzywa będą pół miękkie. Teraz czas na paprykę jeśli mamy można dodać koperek (mi trochę zostało z zupy koperkowej wiec resztę pokroiłam tutaj). Wszystko doprawiamy do smakuje mieszamy po 5minutach dodajemy ugotowaną fasolę i znowu mieszamy . Na patelni roztopić masło wbić jajka oprószyć sola pieprzem i przykryć pokrywką. Pieczemy tak długo aż białka będą ścięte a żółtka płynne.Wykładamy na talerz fasolę i podajemy z sadzonym jajkiem. SMACZNEGO
Danie można też zrobić bez mięsa jeśli ktoś nie lubi.
poniedziałek, 1 maja 2017
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki na serku twarogowym
Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...
-
Uwielbiam gulasz a najbardziej z żołądków podany z plackami ziemniaczanymi. Takie danie to prawdziwa dla mnie uczta :-) A wy kochani l...
-
Żeberka z szybkowaru Składniki: Kg żeberka extra miesne lub jakie tam mamy 2-3 łyżki masła i oleju Przyprawy: Sól pieprz czos...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz