Wiem że nie każdy lubi ale ja akurat uwielbiam.
Gotowane pieczone w sosie koperkowym chrzanowym wszystkie :-) .
Dziś gotowane i pieczone w sosie własnym.
Składniki:
3 ozory wieprzowe
Marchew pietruszka
Vegeta
(lub sól jak kto woli)
Pieprz
Dodatkowo:
Masło
Mąka
Przygotowanie:
Ozory myjemy czyścimy i wkładamy do gotującej się wody.
Zamykamy szybkowar i gotujemy 5 minut. Po tym czasie wyłączyć gaz i poczekać aż ciśnienie samo opadnie.
Następnie języki wyjmujemy przelewamy zimną wodą i ściągamy skórę .
Tak przygotowane mięso pokroić w plastry i wkładamy do garnka dodajemy obrane i pokrojone na pół warzywa vegete oraz wodę( tyle aby wszystko przykryć). Szybkowar zamykamy i od momentu syczenia gotujemy 20-25minut.
Czekamy aż ciśnienie opadnie i gotowe.
Ja natomiast dodatkowo piekłam je na maśle do momentu nabrania ładnego brązowego koloru( podlewając wywarem który został z gotowania).
Na koniec zagościć mąką.
Podałam z ziemniakami z koperkiem buraczkami i ogórkami w śmietanie. SMACZNEGO
Czytam, czytam i nie znajduję nic o pieczeniu....!? ��
OdpowiedzUsuńCzytanie ze ZROZUMIENIEM-ozorki gotowane!!
UsuńJutro robię, produkty już mam. Nie łatwo kupić ozorki. Myślę że mi się uda 🙂
OdpowiedzUsuń