Na placki ziemniaczane mam sprawdzony przepis mojej babci Any :-).
Ale postanowiłam wypróbować inny przepis tak bardzo chwalony przez Polaków.
Wyszło smacznie.
Składniki:
Kg ziemniaków
2 małe cebule
2 jajka
2-3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego
Sól pieprz
Olej
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach razem z cebulą.
Wylewamy starte ziemniaki na sito i odciskamy.
Do masy dodajemy jajko
mąkę przeciśnięty przez praskę czosnek śmietanę oraz skrobię pozostałą po soku z ziemniaków.
Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem mieszamy .
Smażymy na złoty kolor z obu stron.
SMACZNEGO.
Przepis Magda Gessler
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz