Nie jestem miłośnikiem pstrąga nigdy mi nie smakowały.
Mój mąż znowu je uwielbia więc raz na jakiś czas goszczą na naszym stole.
On zajada się wtedy rybkami a ja kotletem lub inna rybą.
Tym razem było inaczej .
Już podczas samego przygotowania wiedziałam że chcę ją skosztować :-).
Już podczas samego przygotowania wiedziałam że chcę ją skosztować :-).
Ryba przygotowana w ten sposób bardzo mi zasmakowała.
Gdyby poleżała w piekarniku 10 minut dłużej i skórka byłaby bardziej rumiana wtedy ideał :-).
Składniki:
2 pstrągi
40g masła
koperek i pietruszka według uznania
Sól pieprz czosnkowy
ząbek czosnku
2łyżki oleju
Cytryna
Przygotowanie:
Na początek pstrągi myjemy i osuszamy. Następnie na patelni rozpuścić masło ostudzić.
Do masła dodajemy kilka kropli cytryny olej oraz sól pieprz pietruszkę i koperek.
Wszystko mieszamy dokładnie.
Czosnek kroimy w plastry.
Cytrynę na pół później w ćwiartki i na plasterki.
Gdy mamy wszystko przygotowane środek ryby smarujemy masłem ziołowym i dodajemy czosnek zamykamy.
Górę ryby nacinamy w 4 miejscach.
Każde miejsce napełniamy masłem a do środka wkładamy ćwiartki cytryny.
Tak przygotowanego pstrąga układamy na papierze do pieczenia.
Polewamy masłem całą rybę.
Pieczemy w piekarniku w 180 st.
15-25 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika układamy na talerzu i podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam go z frytkami oraz sałatą.
SMACZNEGO.
Pieprz czosnkowy możemy zastąpić zwykłym czarnym świeżo mielony i pokroić np. papryczkę chilli.
Uwielbiam taką klasykę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za zgłoszenie przepisu do akcji "Danie pachnące ziołami".
To ja dziękuję:-)
OdpowiedzUsuń