środa, 24 maja 2017

Kukurydza z szybkowaru

Ostatnio moim ulubionym naczyniem stał się szybkowar. 
Gotowanie w nim jest lekkie i przyjemne.
Oszczedzam czas i pieniądze ponieważ dużo mniej gazu zużywam na przygotowywanie różnych potraw. 
Poza tym moim zdaniem potrawy przygotowane w tym garnku są dużo smaczniejsze niż przygotowane tradycyjnie. 
Dziś moja ulubiona kukurydza .
Nareszcie pojawiła się na straganach :-) 

Składniki:
2 kolby kukurydzy
Sól
1/2 łyżeczki cukru


Przygotowanie:
Kukurydzę na początek obieramy z liści i czyścimy. 



Następnie wkładamy do garnka zalewamy wodą.
Wody musi być tyle aby kukurydza oderwała się od dna garnka na wysokość 
2-4 cm.
Dodajemy sól cukier i zamykamy szybkowar.
Od momentu gdy zawór podniesie sie do góry gotujemy 7-10 minut.
Wypuścić ciśnienie otwieramy garnek wyciągamy kukurydzę.
Podajemy z solą najlepiej w towarzystwie masła. 
SMACZNEGO

1 komentarz:

  1. Ja teraz szaleję z przepisami, bo kupiłam wymarzony szybkowar z philipiaka. Na pewno wypróbuje twój przepis, proste, wgląda apetycznie, jeszcze widziałam kukurydzę na ryneczku.

    OdpowiedzUsuń

Placki na serku twarogowym

 Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...