niedziela, 14 maja 2017

Schab dojrzewający



Schab z pończochy 😍
Kto nie robił musi spróbować 

Składniki:
1 kg schabu bez kości, najlepiej wąski, długi kawałek
30g peklo soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
2 łyżki suszonego majeranku
1 łyżka tymianku suszonego
1 łyżeczka rozmarynu 
1/2 łyżeczki czubricy 
1 łyżka cukru
5 ząbków czosnku (przeciśniętych przez praskę)
6 szt ziela angielskiego
5 szt jałowca
3 liście laurowe


Przygotowanie:
 Majeranek, tymianek, rozmaryn, ziele angielskie i jałowiec utrzeć przez chwile w moździerzu lub zgnieść na desce. Dodać pokruszony liść laurowy, sól, pieprz, cukier i czosnek. Wszystko wymieszać. Schab umyć dokładnie osuszyć  i natrzeć mięso marynatą z każdej strony.  Włożyć do naczynia z pokrywką (u mnie pojemniki na żywność ) i włożyć do lodówki na 5 dni. Dwa razy dziennie mięso obracać i odlewać wodę. Po 5 dniach mięso wyjąć i włożyć do pończochy, związać na gorze i powiesić w suchym, przewiewnym ciepłym miejscu. Mięsko  zostawić do wyschnięcia na 5 dni. Po tym czasie wyciągnąć z pończochy i zajadać 😍SMACZNEGO 

Pokrojony cieniutko na maszynce smakuje najlepiej

Przyprawy można zmieniać według upodobań. U mnie dodatkowo jeszcze ziarna kolendry kilka sztuk.
Danie pachnące ziołami 4

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Placki na serku twarogowym

 Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...